U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Franciscus Cornelis Martens (1922-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Martens
10.283.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Cornelis Martens
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 10 juli 1922
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 21 februari 2011
Partner(s) Anna Gertruda van Zeelandt (1928-2007)
Beroep(en) wever
Stamboom.png Martens
Vier generaties mannen Martens in 1976

Franciscus Cornelis (Frans) Martens (1922-2011) was verzamelaar in hart en nieren. Hij werkte zeven jaar in het Streekarchivariaat Peelland. Ook was hij actief bij het gilde.


Frans werd geboren als oudste kind van de veenarbeider en fabrieksarbeider Theodorus Martens (1887-1978) uit de Kouwenhoek en Catharina Verbakel (1891-1986).

Hij huwde in 1949 met Anna Gertruda (Anneke) van Zeelandt, (Heerlen 14 augustus 1928 - Helmond 17 januari 2007), dochter van Arnoldus van Zeelandt (1905-1972) en Hendrina Catharina Giepmans (1906-1952).

Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren:

  1. Theo
  2. Noud
  3. Tiny
  4. Frans

Zij begonnen op twee kamers in de Ouwerlingstraat, daarna Eikelstraat 21, en bijna veertig jaar in de Pastoor Jacobsstraat. Halverwege de jaren '90 van de twintigste eeuw verhuisden ze naar de Vendelier.

Vanwege die laatste verhuizing moest Frans een deel van zijn omvangrijke archief wegdoen omdat er geen plaats meer voor was. Eerder had hij al een deel overgedaan aan het Streekarchief in Deurne. Maar er werd ook veel fotomateriaal meegenomen en op zolder gezet.

Frans, was in 1977 mede-oprichter van heemkundekring H.N. Ouwerling en de eerste jaren tevens bestuurslid. Ook het verzamelen zat hem in het bloed en zijn collectie van oude foto's, bidprentjes, textiel op postzegels, artikelen waarop Sint-Joris staat afgebeeld en andere heemkundige zaken was indrukwekkend. Frans wist meer dan twintig jaar lang de lezers van het Weekblad voor Deurne te boeien met oude foto's en de bijhorende verhalen.

Daarnaast was hij onder andere secretaris van de KAB, voorzitter van de ouderraad van huishoudschool Sancta Maria, medeoprichter en marsleider van de avondvierdaagse Deurne, secretaris van diverse gildefeesten, lid van de Culturele Raad, lid werkgroep Kiosk en secretaris van de KBO Deurne Centrum.

Frans Martens werd in maart 1991 tijdens een ruilbeurs in Helmond onderscheiden met de zilveren speld van de Nederlandse vereniging De Verzamelaar. Het eremetaal werd hem opgespeld door de heer Keulen, hoofdbestuurslid van de vereniging. Frans kreeg deze onderscheiding omdat hij gedurende vijfentwintig jaar bestuurslid was van de afdeling Oost-Brabant, voorheen Helmond, van deze landelijke vereniging. Tevens werd hij tot lid van verdienste benoemd.

Vanwege zijn verdienste voor het gildewezen werd hij onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van de Papegaai van de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden. In 1993 werd hij bevorderd tot officier in dezelfde orde.

Frans en Anneke vierden op vrijdag 23 april 1999 hun gouden huwelijksfeest.

Eind januari 2005 stopte hij vanwege zijn leeftijd met de rubriek: Uit de oude doos in het Weekblad voor Deurne.

Na het overlijden van zijn echtgenote in 2007 ging zijn gezondheid achteruit.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]