Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Straten in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding[bewerken]

De officiële naam van de straatnaam is hodoniem. Een hodoniem is een woord om wegen mee te kunnen aanduiden. Onder wegen worden straten, lanen, steegjes, pleinen en dergelijke verstaan. Het hodoniem vormt een onderdeel van de toponymie (plaatsnaamkunde).

Als je rond de Middeleeuwen de weg wilde weten kreeg je een bloemrijke beschrijving; bij het bruggetje rechts, bij de klokkentoren links, bij de oude gevel rechtdoor. Zelfs in 1930 treffen we in de gemeente Deurne in officiële stukken nog dergelijke verwijzingen aan. Voor de Witte Dijk bijvoorbeeld troffen we een soortgelijke beschrijving aan: het verlengde van de Kulertschestraat waar de grindweg begint tot aan de Nachtegaal.

In 1851 is in de Gemeentewet vastgelegd dat straatnamen voortaan officieel vastgelegd moesten worden. Ook moest elk huis in een straat een vast nummer krijgen. Belangrijke redenen voor dit besluit was dat er steeds meer huizen gebouwd werden. De postbode kon mensen niet meer vinden en ook hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance hadden moeite met het vinden van het juiste adres.

Veel straten hadden in die periode al een naam in de volksmond, veelal werd deze naam over genomen door de gemeenten en aangenomen als officiële straatnaam. Ook na de officiële vaststelling van een straatnaam werden in de volksmond vele varianten van zo'n straatnaam gebruikt. Dat werd mede veroorzaakt door de verandering van de Spellingwet die per 14 februari 1947 van kracht was geworden en waarbij onder andere de sch-spelling van de s-klank officieel werd afgeschaft.

De straatnaam Milheeschedijk bijvoorbeeld werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld. Nadien werd de straat nog beschreven als Milheeschendijk, Milheezerdijk, Milhe(e)zendijk of Milheeserdijk.

Pas op 1 juli 2011 werd het zogenaamde BAG-systeem ingevoerd en is de schrijfwijze veel eenduidiger geworden.

DeurneWiki[bewerken]

In DeurneWiki wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de officieel door de gemeente Deurne vastgestelde straatnamen, terug te vinden via onderstaand overzicht:

Verdwenen straatnamen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

In een rubriek “Historische verkenningen” publiceert Pieter Koolen namens heemkundekring H.N. Ouwerling regelmatig over Straten en straatnamen in het Weekblad voor Deurne.