Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Noodwoning

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Een noodwoning als hieronder bedoeld was een uit eenvoudige materialen of geprefabriceerde onderdelen snel opgetrokken woonverblijf dat geschikt was als voorlopige huisvesting.


Omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Deurne nauwelijks nieuwe woningen gebouwd werden ontstond er een woningnood. Door de verwoestingen en oorlogsschade, vooral in de buitengebieden, werd dit probleem alleen maar verergerd.

Jong gehuwde stellen betrokken toen vaak een bovenhuis of gingen in allerlei noodwoningen wonen, tot oude kippenhokken toe, als men al een dak boven het hoofd had was men al tevreden.

Het gemeentebestuur van Deurne trachtte op allerlei manieren de woningnood op te lossen. De Nederlandse regering kocht allerlei soorten noodwoningen in het buitenland die ze vervolgens naar de noodgebieden doorzond. Deurne was zo’n noodgebied en kreeg ook van die woningen toegewezen. Men bouwde in de gemeente, Zweedse, Finse- en Oostenrijkse woningen.

Ook bouwde men in Vredeoord in Walsberg twintig zogenaamde Nissenhut noodwoningen. In Deurne, Liessel en Neerkant werden de zogenaamde Maycrete-noodwoning gebouwd.

De zogenaamde Wehrmachtshuisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers her en der in de gemeente gebouwd werden zijn ook lange tijd als noodwoning ingezet.