U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Sancta Maria (voormalige kloostergebouwen)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oudste foto van Huize St. Joseph aan de Visser, later Sancta Maria genoemd, in het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling
Sancta Maria in haar nadagen, mei 1971; één van de weinige bekende kleurenfoto's van het gebouw.
Op de voorgrond het voormalige Huize St. Joseph (1858 tot en met 1925) aan de Visser, later Sancta Maria. Op de achtergrond het nieuwe en eveneens voormalige Huize St. Joseph (1926-1994) aan de Kruisstraat met daar tussenin de kloosterboerderij

Huize St. Joseph aan de Visser kreeg, nadat het haar functie als religieus centrum voor onderwijs, bejaardenzorg en ziekenzorg had verloren, de naam “Sancta Maria”


In 1923 werd overwogen om het verouderde kloostergebouw St. Joseph totaal te renoveren. De beslissing viel om aan de Kruisstraat een geheel nieuw klooster te bouwen. Nadat de verhuizing had plaatsgevonden, en de naam Sint-Joseph was mee verhuisd naar de Kruisstraat, kreeg het oorspronkelijke gebouwencomplex de nieuwe naam “Sancta Maria”.

Het parochiebestuur bestemde het gebouwencomplex vanaf die tijd tot bewaarschool en Huishoudschool Sancta Maria. Daarnaast had het complex nog vele andere nieuwe bestemmingen. Toon Verstraten was tot 1940 conciërge van het complex en woonde er ook met zijn gezin.

Enkele bestemmingen waren:

Sloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sancta Maria werd in 1971 gesloopt, de bijbehorende kloosterboerderij werd tussen 1980 en 1989 afgebroken.