U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Antonius van Hoek (1909-1969)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Hoek
Jan van Hoek.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Antonius van Hoek
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 15 april 1909
Overl.plaats St. Jozefheil te Bakel
Overl.datum 18 september 1969
Partner(s) Margaretha Heilwax (1910-1997)
Beroep(en) kuiper
Bidprentje NBA

Johannes Antonius (Jan) van Hoek (1909-1969) speelde een grote rol in het openbare en sociale leven in Deurne, onder meer als lid van toneelvereniging "Sint-Willibrordspelers en als verdienstelijk voetballer bij Voetbalvereniging DOS (Door Oefening Sterk), in 1942 gefuseerd met Deurania tot het huidige SV Deurne. Het elftal waarin hij speelde werd in 1933 kampioen. Hij was een van de vier Jantjes die samen met Paul van Elten in de zomer van 1934 een voetreis naar Lourdes vice versa ondernamen.


Jan van Hoek werd geboren in Asten. Hij was een zoon van de Astense kuiper Johannes van Hoek (1875-1942) en de Beek en Donkse Martina Brouwers (1876-1949). Op 8 maart 1920 verhuisde de vader van Jan met zijn gezin van Asten naar Deurne en woonde een tijdlang op de Schutsboom. Zijn vader had daar, ter hoogte waar later de familie Thielen kwam wonen, een eigen werkplaats waar botertonnetjes voor de zuivelindustrie werden gemaakt. Rosina Maria (Sien) van Hoek (1906-1974), de zuster van Jan, huwde met Toon Kuijpers die als ambtenaar voor de gemeente Deurne werkzaam was als opzichter in de Peel.

Na zijn huwelijk op 9 november 1940 met Margaretha Heilwax, (Neunkirchen 29 mei 1910 - Deurne 7 augustus 1997), een weeskind uit Oostenrijk, woonde Jan in de Visser in een van de vertrekken van het voormalige kloostergebouw (Sancta Maria). Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Karel, (Deurne 26 oktober 1941)
  2. Johan, (Deurne 16 maart 1944 - Neerkant 19 juni 1965), ongehuwd.
  3. Tinie, (Deurne 19 juli 1945)
  4. Gerard, (Deurne 19 november 1947)

In 1943 verhuisde Jan naar het adres Kerkstraat 8, destijds nog bekend als huisnummer E.5. In 1959 verhuisde het gezin naar de Europastraat.

Jan werd in de volksmond de Kuiper genoemd. Zijn werkhuis lag tussen Kerkstraat 12 (destijds E.7, waar Antoon Swinkels) woonde, en nummer 14 (toen E.8 met Wim Evers als bewoner). Jan fabriceerde daar houten vaten (kuipen) in allerlei afmetingen, meestal bestemd voor de boterindustrie, maar hij trachtte zijn bedrijf verder uit te breiden door ook aan de boeren, die toen nog aan huis slachtten, spekkuipen te leveren. Het was puur handwerk en een beroep dat in de huidige tijd bijna niet meer bestaat.

Noodgedwongen moest hij zijn bedrijf in de jaren vijftig opgeven. Hij ging toen werken bij zijn broer Frans op de Mierloseweg in Helmond, die daar een grotere kuiperij had met zo'n vijf mannen in loondienst. Toen dit bedrijf ophield te bestaan, omdat er geen vraag meer was naar botertonnetjes, ging hij vrijwilligerswerk doen in de Willibrorduskerk te Deurne. In 1969 overleed Jan in Bakel in het sanatorium.

Zijn broer Frans ondernam in 1937, samen met Jan Welten, een voetreis naar Rome.

Frans is ook de vader van Hans van Hoek die internationaal bekend werd als kunstschilder. In de Willibrorduskerk in Deurne hangen enkele schilderijen van hem: studies naar El Greco.

Lading houten vaten afkomstig uit de kuiperij van de familie van Hoek.
Op de foto, gemaakt in de Schutsboom, van Links naar Rechts: Jan van Hoek, Frans van Hoek en Piet Heesmans (vrachtbedrijf)

.

Ouders van Jan van Hoek:
Johannes van Hoek. Foto: collectie Gerard van Hoek
Kuiper Jan van Hoek met de handkar.
Foto: collectie Gerard van Hoek
Martina van Hoek - Brouwers
Foto: collectie Gerard van Hoek