U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Romeinse helm

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fotografie en bewerking André Vervuurt
Vindplaats Romeinse Helm

De Romeinse helm, ook wel de Gouden helm, de helm van Deurne of de Peelhelm genoemd, staat in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden tentoongesteld en werd op 17 juni 1910 in de Peel teruggevonden door de Meijelse turfsteker Gabriël (Gebbel) Smolenaers. De helm lag ter hoogte van de huidige Centurioweg op 't Zinkske bij Helenaveen. Het is een van de belangrijkste archeologische vondsten in de gemeente Deurne.

Helm[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een verguld zilveren versierde helm, een zogenaamde paradehelm uit de 4e eeuw. Uit een inscriptie op de helm blijkt dat de eigenaar gelegerd was bij de ruiterafdeling STABLESIA VI.

De verguld zilveren helm van een Romeins officier werd misschien bewust in de Peel achtergelaten. Naast de helm werden 39 koperen munten, een mantelspeld, twee bronzen klokjes, een leren dolkschede met zilverbeslag, een ruiterspoor, stukken stof, leren schoenen en leerstukken aangetroffen. Uit de vondsten, de beschrijvingen ter plaatse en de bodemopbouw blijkt het plausibel dat het hier om een votiefgave aan de moerasgoden ging, wat in die tijd heel gebruikelijk was. Mogelijk wilden de bewoners van de Peel de goden op deze manier gunstig stemmen.[1]

Onder andere Huub Kluijtmans, zoon van de ziener van de Peel Leo Kluijtmans, vestigde de aandacht op alternatieve theorieën, waarvoor echter wetenschappelijk bewijs veelal ontbreekt.[2]

Vindplaats Romeinse Helm[bewerken | brontekst bewerken]

Ruim veertig jaar nadat de Romeinse helm in de Peel werd gevonden toog Peter Vink met een aantal oud gedienden naar de vindplaats. Bij die plek, gemarkeerd door een lange ijzeren staaf die in de grond geslagen was en maar een handbreed boven het veen uitstak.


In 1998 werd ongeveer 200 meter zuidoostelijk van de vindplaats van de Romeinse helm, op de hoek van de Oude Peelstraat en de Centurioweg, een monument onthuld, ontworpen door beeldend kunstenaar Joep Coppens uit Vlierden.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

De Romeinse helm in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Foto's Nelly van Rijt

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dr. J.H. Pouls en dr. H.J.G. Crompvoets (red.) - De Gouden Helm uit de Peel, Meijel 2006
  2. Huub Kluijtmans - E Palude Emergo, Uit het veen kwam ik boven. Nieuwe feiten en inzichten Peelvondsten. Grashoek, 2010


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Romeinse helm
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De vergulde Romeinse sierhelm werd op 17 juni 1910, samen met een groot aantal bijvondsten, in de Peel gevonden door de Meijelse turfsteker Gebbel Smolenaars. Het is nu het pronkstuk in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Op wetenschappelijke grond neigt men naar de hypothese dat hier sprake is van een votiefoffer aan de moerasgoden. Dit wordt door enkele amateurhistorici fel bestreden. De helm is rond 320 n.Chr. in de Peel terechtgekomen. De helm draagt de inscriptie: Stablesiani VI
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Gouden helm.jpg
Getoond plaatje Gouden helm.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.390550° N, 5.904291° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.