Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Het Zinkske

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf 't Zinkske)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Zinkske (of: 't Zinkske) is een Peelrestant van 130 ha dat zich bevindt tussen Neerkant en Helenaveen. Het gebied maakt een klein, apart gelegen deel uit van de veel grotere Deurnese Peel. Rijksweg 67 doorsnijdt sinds 1965 dit gebied.


Het bestaat uit in cultuur gebrachte ontgonnen veengrond, een afgegraven veenvlakte begroeid met heide, enig jong berkenbos en de restanten van een oud zijkanaal (turfvaartje) het wiekie.

Het Zinkske ligt aan de provinciegrens met Limburg direct noordelijk van het punt waar de Helenavaart en het Kanaal van Deurne elkaar ontmoeten. De oevers van deze kanalen bieden een aardige wandeling. Het Zinkske is grotendeels afgerasterd met het oog op begrazing door schapen.

Naar het zuiden sluit 't Zinkske aan het voormalige natte landbouwgebied 't Molentje en bij Peelrestant de Heitrakse Peel. Samen vormen deze drie gebieden, verbonden door het Kanaal van Deurne, een goed samenhangende, uitgestrekte natuurzone. Deze zone is bijna geheel eigendom van Staatsbosbeheer. Naar het zuiden toe zet die zone zich langs de Helenavaart nog voort in de gemeente Peel en Maas met de natuurgebieden Scherliet, Het Kwakvors en Marisberg.

De naam 'het Zinkske' bevat een streekgebonden woord voor een laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat een van de nabijgelegen vroegere Peelpaden, de huidige Oude Peelstraat, op een enkele meters hogere zandrug ligt.