Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Dinsdag 2 juni 20.25 uur NPO 2 Vaarwel Nederland - Omroep Max - De thuisblijvers

Archeologische vondsten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Binnen de gemeente Deurne zijn talrijke archeologische vondsten gedaan.

Uit de talrijke vondsten die men in de loop van de tijd heeft gedaan is gebleken dat onze omgeving al vroeg bewoond was. In de Peel zijn op de dekzandruggen waarvan de hoogste plaatselijk boven het veen uitstaken talrijke mesolithische vondsten (8000-3000 v.Chr.) gedaan, zoals vuurstenen mesjes, pijlpunten, schrabbers en klingen; ook vond men brandkuilen. Uit het Neolithicum (3000-1700 v.Chr.) werden in de gemeente o.a. enkele vuurstenen bijlen en een pijlpunt met steel en weerhaken gevonden. Ronduit spectaculair waren in 1837 de vondst van een compleet urnenveld op de toenmalige heide tussen Deurne en Vlierden en in 1910 van een Romeinse helm in de Peel. Uit de Romeinse tijd werden daarnaast nog verschillende losse vondsten gedaan in de vorm van enkele bronzen munten onder Vlierden en sieraden zoals bronzen ringen, haarnaalden, hangers en armbanden onder Deurne. Uit latere perioden werden verschillende ijzeren voorwerpen uit vermoedelijk de 16e eeuw aangetroffen waaronder speerpunten, terwijl in 1931 een muntschat bestaande uit 1 gouden en 45 zilveren munten uit de periode 1557-1591 werd gevonden.

Tot het jaar 2002 werd bij kalkzandsteenfabriek Hoogdonk het zand met een baggerinstallatie uitgebaggerd. Al het materiaal werd daarbij op een grote zeef gestort en op die zeef bleven onder andere ook fossielen achter. Deze fossielen, beenderen, walviswervels, haaientanden maar ook versteend hout en versteende plantenresten dateren uit het Mioceen en het Plioceen.
Het overgrote deel van de opgebaggerde fossielen werd door directeur Van den Brink beschikbaar gesteld aan het Klok en Peel Museum in Asten, alwaar de afdeling Paleontologie een grote en mooie collectie van de vele fossielen toont. Ook Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft een aantal versteende fossielen die afkomstig zijn van de Hoogdonk.

Naast alle losse vondsten zijn ook complete nederzettingsarealen met sporen van langdurige bewoning uit het Neolithicum tot de Late Middeleeuwen onderzocht, zoals die van de Grote Bottel

Externe link[bewerken]


Lit: Ouwerling Geschiedenis Deurne 21-25; Brabants Heem XI 9, XX 75, XXI 38-40; Beijers & Koolen 324-325 330-333.