Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Rijksbrandweer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Opleiding in augustus 1943 van brandweermannen van de Rijksbrandweer bij de Sint-Josephschool, het onderkomen van het Deurnese detachement.
(Foto: NBDC beschikbaar gesteld door Peter Snellen)

De Rijksbrandweer, later ook wel aangeduid als Brandweerpolitie afdeling Nederland en de Staatsbrandweerpolitie, had naast compagnieën die gelegerd waren in Baarn, Den Haag en Winterswijk ook een afdeling in Deurne, vanwege de ligging dicht bij het Ruhrgebied.


De afdeling ‘Brabant’ – gelegerd in Deurne en Winterswijk – telde 599 mannen. Bij de bevrijding van Deurne in september 1944 viel het korps uiteen. Het korps bestond bijna geheel uit Nederlanders, met enkele Duitse officieren in de hogere echelons. De meesten waren gedemobiliseerde Nederlanders, die dachten brandweerman te worden en daarmee konden voorkomen tewerk te worden gesteld in Duitsland. Ze kwamen bedrogen uit.

Voor wat betreft Deurne is nu bekend, dat men (waarschijnlijk) op de volgende locaties gelegerd was:

Van de inzetten van de afdeling ‘Brabant’, gedetacheerd in Deurne, is weinig bekend. Bekend zijn berichten van een ongeval, waarbij een auto van het korps betrokken was en in brand vloog en van enkele branden in Deurne (stro-opslag), Helenaveen (heidebrand) en Liessel waarbij men geassisteerd heeft (of in ieder geval aanwezig was).
Of men ook daadwerkelijk is ingezet bij veel grote oorlogsbranden is niet bekend, hoewel vaststaat dat men op 22 februari 1944 heeft meegeholpen na het bombardement van Nijmegen. Wel zijn er bedankjes bekend voor de hulpverlening na bomaanvallen op Essen, Aken, Wesel, Kleef en Emmerich (maar of dit de in Deurne gelegerde eenheid betrof is niet duidelijk) en er is sprake van dat men operationeel was vanuit een bivak in Bochum. De dienst in Duitsland vormde voor velen aanleiding de dienst te ontvluchten.

Werkgroep[bewerken]

Anno 2011 is een werkgroep – bestaande uit enkele nabestaanden van personeelsleden van het korps uit Winterswijk en enkele leden van de werkgroep brandweerhistorie – bezig om gegevens te verzamelen over deze Rijksbrandweer met het doel te zijner tijd een boekwerk hierover samen te stellen.[1]Referenties
  1. Schriftelijke of mondeling overgedragen gegevens, documenten en foto’s zijn welkom bij het werkgroeplid Peter Snellen - pfgh.snellen@kpnmail.nl - die ook veel gegevens over dit artikel verstrekte.