Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 14 juni 1944

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 14 juni 1944 betrof het bedrijfsgedeelte van de boerderij van M. van Lier op het adres Sloot L.51 in Liessel.


De brand werd om 6.10 uur ('s middags?) telefonisch gemeld door een buurman. Het brandweerrapport vermeldt:

Waarschijnlijk door kortsluiting ontstond brand in de strootasruimte. De brandweer te Deurne (omgeveer 8 KM van de brand afgelegen) werd gealarmeerd. Het alarmeeren der brandweerleden kon niet langs den normalen weg geschieden, daar juist op dit uur vrijwel alle leden aanwezig waren bij een feestelijke bijeenkomst. Hier moest dus persoonlijk gealarmeerd worden. De z.g. "Rijksbrandweerpolitie" was reeds meer dan twintig minuten met een spuit ter plaatse en hadden de slangen reeds uitgelegd. De gemeentebrandweer gaf bij aankomst terstond (als eerste) water, waardoor het woonhuis nog gered kon worden. Met het dakmateriaal van een afzonderlijk gelegen schuurtje heeft de gemeentebrandweer het woonhuis weer waterdicht gemaakt, zoodat dit weer direct kon worden betrokken. Zonder water gegeven te hebben rukte de z.g. "Rijksbrandweer" in.

De schade aan schuur en stalling, die verzekerd waren, bedroeg 7.000 gulden.

Een van de ooggetuigen, de toen 15 jaar oude Harrie Hanssen, meldde 60 jaar later:

De Rijksbrandweer was al aanwezig toen een poos later de Deurnese brandweer arriveerde, maar zij waren wel eerder aan het spuiten dan de rijksbrandweer.Toen de eerste stralen water van de Deurnese brandweer kwamen ging er een gejuich en geklap op van de Liesselse toeschouwers en er werd flink gelachen en ha, ha, ha geroepen. Tussendoor kwam Sjaak (Kobus) Welten met drie jonge hondjes uit de brandende schuur gelopen en ook voor hem werd gejuichd. De Rijksbrandweer was ondertussen met stille trom vertrokken.