Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bedrijfsbrandweer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bedrijfsbrandweer is een particulier brandweerkorps van een bedrijf of instelling.


Een bedrijfsbrandweer treft men meestal aan bij grote bedrijven en organisaties waar een verhoogd risico bestaat op brand of op ongevallen met gevaarlijke stoffen, of waar de gevolgen daarvan ernstig zouden kunnen zijn. Voor zover bekend beschikten in de gemeente Deurne de navolgende bedrijven ooit over een eigen brandweerkorps:

Machinefabriek Te Strake[bewerken]

In 1953 beschikte Machinefabriek Te Strake al over een bedrijfsbrandweer maar die is toen na een aantal jaren opgehouden te bestaan. In de vergadering van de ondernemingsraad van augustus 1974 werd het voorstel gedaan een nieuwe bedrijfsbrandweer op te richten. In december van dat jaar beschikte Machinefabriek Te Strake over een klein korps dat wist hoe te handelen bij een kleine brand of bij brandgevaarlijke situaties. De Instructieavonden werden toen verzorgd door Martinus Cornelis van den Broek (1928-2013) commandant van de Deurnese brandweer.[1]


Philips Deurne[bewerken]

Ook de vestiging van Philips aan de Liesselseweg beschikte tijdens haar bestaan over een omvangrijk particulier brandweerkorps met een groot aantal vrijwillige bedrijfshulpverleners die met kleine blusmiddelen een eerste fase van de brandbestrijding konden uitvoeren.

Referenties
  1. Te Strake Draad no 4, 4e jaargang 1974, pagina 9