Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Persstrijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Deurnese persstrijd was een polemiek kort na de Tweede Wereldoorlog, die gevoerd werd door schrijver Antoon Coolen via de Deurnesche Courant en industrieel Hub van Doorne via Het Licht.

Beide kampen werden door tal van regionale bekendheden uit onder meer de kunstwereld en journalistiek gesteund. Omdat een deel van de elite van Zuidoost-Brabant hierbij betrokken was, had dit een belangrijke invloed op de sociale verhoudingen binnen de hogere kringen in dit deel van Nederland.

Zo uitte Coolen beschuldigingen aan het adres van Van Doorne over de gedragingen van de fabrikant DAF en diens directie tijdens de oorlogsjaren. Op 1 september 1945 ontkrachtte O. Assman uit Eindhoven in Het Licht deze beschuldigingen echter.

Ook op andere manieren werd duidelijk dat beide kranten elkaars tegenpolen waren. Op 11 januari 1946 publiceerde de Deurnesche Courant een artikel van Frans Babylon waarin deze dienstplichtigen en vrijwilligers aanspoorde tot dienstweigering voor uitzending naar Nederlands-Indië. Kort daarna publiceerde Het Licht een artikel met de kop Ontoelaatbaar! Is dat verantwoordelijkheid? Is dat persfatsoen?

In 1986 publiceerde Tij Kools over het onderwerp.

Bibliografie[bewerken]

  • Kools, Tij, 1986. De na-oorlogse relatie tussen Antoon Coolen en Huub van Doorne. Eigen uitgave, Deurne.

Externe link[bewerken]