Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Leegveld

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Leegveld is de naam van een zes kilometer lange weg die de Griendtsveenseweg verbindt met de Eikenlaan en de Kanaalstraat.


Bij de straatnaamgeving per 1 januari 1955 was dit de Siberiëweg en bij de straatnaam- en huisnummerwijziging per 1 april 1967 werd dit het Leegveld. In zijn boek Rondom De Mussenkeet schreef Ed van de Kerkhof over de naamgeving van deze weg het volgende:

De naamloze weg zou al snel officieel Siberiëweg gaan heten, genoemd naar het stuk afgegraven Peel een paar kilometer verderop dat in de crisisjaren was ontgonnen door werklozen uit Helmond. Zo ver van huis was het voor de Helmonders daar een soort van Siberië geweest. Jaren later zou de naam weer bij het historisch vuil worden gezet en ging de weg om niet meer naspeurbare redenen Leegveld heten.

Het toponiem Siberië wordt nog wel gebruikt voor het gebied aan de zuidoostkant van de Siberiëweg.


Het Leegveld is tegenwoordig vooral bekend door Natuurpoort De Peel. een horecagelegenheid van waaruit dagrecreanten kunnen genieten van het natuurschoon van de Peel.

Archeologische vondsten aan het Leegveld rond 1966 toonden aan dat dit ook het gebied is binnen de huidige gemeente Deurne waar de vroegste tekenen van menselijke beschaving werden gevonden. Deze vindplaats werd later door de gemeente op gruwelijke wijze vernield door er een vuilstortplaats aan te leggen.

Vooraan op het Leegveld is op topografische kaarten de aanduiding Tuinlust te vinden, verwijzend naar de kwekerij hier in de jaren 1950 die door |Piet van Gog werd gestart. Iets verderop had de boerderij op adres Leegveld 5 vroeger als naam Sint-Jozefhoeve (Sint-Josefhoeve). Het stukje Leegveld tussen Tuinlust en Leegveld 5 is verreweg het oudste tracé van het Leegveld want al eeuwen lang was dit onderdeel van de Zwartebaan, ook wel het Venray's Pad genoemd, een van de weinige doorgaande wegen. Deze weg liep vanaf de Breemortel door de Peel naar de grenspaal Vossenholen en stak daar de gemeentegrens, en vroeger ook de landsgrens, over. Op een enkele oude kaart wordt deze weg aangeduid als Poolweg, waarschijnlijk een foutieve vernederlandsing van het dialectische Paolweg, de weg die naar de (grens)paal liep.

Aan het Leegveld staat ter hoogte van de kruising met de Eikenlaan een rustbank die de herinnering levend moet houden aan de in 2020 overleden natuurbeschermer Frans Swinkels maar door vandalisme herhaaldelijk vernield werd.

Bewoning van het Leegveld in 1967
Bewoner Adres
van Gog, Petrus W.A. Leegveld 1
de Bruijn, Martinus L.P. Leegveld 3
van Oosterhout, Theodorus Leegveld 5
Tijssen, Arnoldus P. Leegveld 5
van Leeuwen, Nicolaas Leegveld 6
van Horik, Henricus J. Leegveld 7
Lammers, Willebrordus Leegveld 8
van den Eijnden, Johannes A. Leegveld 12