U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koningsdag Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koningsdag 2014 op zaterdag 26 april 2014
Koningsdag 2016 op woensdag 27 april 2016

Koningsdag wordt sinds 2014 gevierd op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander, behalve wanneer deze dag op een zondag valt.

Koningsdag[bewerken | brontekst bewerken]

Het was de eerste Koningsdag maar omdat de verjaardag van koning Willem-Alexander dat jaar op een zondag viel werden de festiviteiten een dag naar voren geschoven. Het was de eerste Koningsdag maar ten opzichte van Koninginnedag veranderde er in Deurne niet zo heel veel. De evenementen rondom Koningsnacht en Koningsdag worden in Deurne nog steeds georganiseerd door de Oranjevereniging.

Koningsdag 2014[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 april 2014 vonden er in het centrum van Deurne allerlei activiteiten plaats. Er was de jaarlijkse slingermarkt en op de Markt en het Martinetplein stonden podia waarop de hele dag lokale artiesten optraden.

Koningsdag 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Op Koningsdag kunnen kinderen vaak meedoen bij diverse sportverenigingen. Zo was er in 2015 een activiteit die georganiseerd werd door de Hockeyclub die de basisbeginselen voor de hockeysport wilden leren aan kinderen vanaf groep drie tot en met groep acht. Er werden diverse behendigheidsspellen georganiseerd om het hockeyen onder de knie te krijgen. Een hockeystick kreeg het kind van de club te leen.

Koningsdag 2016[bewerken | brontekst bewerken]

Op de ochtend van Koningsdag waren er vanaf 9.00 uur sportactiviteiten voor leerlingen van de basisscholen in Deurne. 's Middags om 13.00 uur begon de traditionele slingermarkt met verschillende activiteiten. Daarnaast verzorgden verschillende (sport)verenigingen demonstraties en activiteiten waar kinderen aan mee konden doen. Verspreid door het centrum stonden er springkussens en in de Wolfsberg was een grote stormbaan. Van een Deurnese sponsor kreeg de Oranjevereniging de beschikking over een aantal auto's, die de kinderen naar hartenlust mochten beschilderen. Deze Koningsdag werd muzikaal opgeluisterd door verschillende bands onder meer de band Daddy’s Playground. Ook kregen de bezoekers een voorproefje van de nieuwste theaterproductie van Erik Vink met een proloog van Vals Plat. De band Remixed sloot 19.00 uur de Koningsdag op de Markt muzikaal af.


Koningsdag 2017[bewerken | brontekst bewerken]

Deurne vierde Koningsdag 2017 met de traditionele slingermarkt, live muziek en het nieuwe evenement Pruuf mer ’n end. Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur stonden in het hele centrum van Deurne de kraampjes van de slingermarkt opgesteld met daar omheen een twintigtal activiteiten op het gebied van sport en entertainment en er was een muziekprogramma op de Markt met een optreden van de JFF Band en PD the Next. Het bijzondere aan dit optreden was dat samen met de band in wisselende samenstellingen acht jeugdige gastspelers optraden met zang, gitaar, drums, percussie, blaasinstrumenten en viool. Op het Martinetplein waren diverse sing- and songwriters en bandjes te horen. Op de Wolfsberg lieten dansers van de Deurnese dansschool LG Dans hun dansnummers zien en traden dansers van Dé Dé Dance op.

Voor wie trek kreeg tijdens deze Koningsdag had de Oranjevereniging een nieuw evenement in het leven geroepen; het zogenoemde Pruuf mer ’n end. Verspreid in het centrum stonden vier eetwagens met hapjes variërend van een Mexicaanse wrap tot producten van 't Streeckhuys.

Kinderen konden ook dit jaar actief meedoen met verschillende activiteiten van Deurnese verenigingen. Op de scholen waren stempelkaarten uitgedeeld en ook tijdens Koningsdag waren deze verkrijgbaar.

Op de Wolfsberg presenteerde handbalvereniging De Sprint zich met straathandbal en SV Deurne met pannavoetbal. Op de Markt leerden kinderen vanaf tien jaar handboogschieten.

Verder waren er activiteiten van Taekwon-do Center Deurne en SJVV. In de Kerkstraat, Martinetstraat, Stationsstraat en op het Martinetplein waren activiteiten waaronder hockey, tennis, scouting en ballet. Kinderen die zeven of meer stempels verzamelden konden hun stempelkaart inleveren bij de popcornkraam op de Markt. Zij maakten kans op een prijs waaronder een speelgoed-cadeaubon of een springkussen voor een dag.

Heemkundekring H.N. Ouwerling presenteerde zich tijdens Koningsdag in de Stationsstraat. Leden verstrekten er informatie over de activiteiten van de vereniging. Daarnaast waren er ten behoeve van de clubkas tweedehands boeken en foto’s op groot formaat, zoals die in Tijdlijn 1, Tijdlijn 2 en Tijdlijn 3 in de etalages in het centrum van Deurne te zien waren, te koop. Tevens werd een prijsvraag gehouden waarbij bezoekers de naam of functie van een object uit de Oudheidkamer konden raden.