U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koninginnedag

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninginnedag 1955 aan de Zandstraat 29.
Koninginnedag 1955 aan de Zandstraat 29.
Koninginnedag 1955 aan de Zandstraat 29.
Koninginnedag jaartal onbekend.
Koninginnedag 2000 met Aalsterse Gilles

Koninginnedag Deurne werd in Deurne al vanaf 1950 op verschillende manieren gevierd.


De Stichting Oranjevereniging Deurne organiseerde voor 30 april dit jaarlijkse feest ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Juliana.

1950

In 1950 werd tijdens festiviteiten op Koninginnedag in de Sint-Jozefparochie een wielerronde gehouden.

1958

In 1958 brachten in de voormiddag alle schoolkinderen Burgemeester Roefs als vertegenwoordiger van de jarige koningin, een aubade, waarna de kinderen in de diverse scholen werden getrakteerd.

Men kon op het voetbalterrein aan de Molenstraat een spannende wedstrijd zien tussen de bazuinblazers en de tamboers van de Deurnese harmonie. In deze „harmonieuze" strijd zegevierden de bazuinblazers. In de namiddag stonden op het voetbalterrein in de Sint-Jozefparochie spelers van het personeel van de PTT en de Dienst Openbare Werken de gemeente Deurne.

De schoolkinderen trokken verkleed en met versierde fietsen en steps naar de Markt om van daaruit in optocht naar het sportterrein aan de Molenstraat te trekken. Daar genoten zij van een spannende windhondenwedstrijd, een nieuwigheid voor Deurne, waarnaar ook vele ouderen keken. Tot slot van de feestdag gaf Koninklijke Harmonie Deurne op de verplaatsbare kiosk op de Markt een concert en een taptoe. Tijdens de pauze gaf het Sint-Ceciliakoor van de Sint-Jozefparochie een vocaal concert.

1984

In 1984 werden naast kinderspelen ook zwemwedstrijden gehouden en een voetbal- en handbalcompetitie op Kranenmortel (sportpark) Daarnaast werd de nieuwe fietscrossbaan op het terrein achter Holten's Molen min of meer officieel in gebruik genomen.

Op de nieuwe fietscrossbaan werden behendigheid- en crosswedstrijden gehouden. Deelnemers mochten daarbij gebruik maken van gewone fietsen en crossfietsen.

Koninginnedagviering werd afgesloten met een vendeldemonstratie en een muzikale show in de Frans Hoebenshal. Aan dit kijk- en luisterspel deed ook de dansgroep Slezanie uit Polen - op bezoek in Deurne - mee.

Verder traden de gilden Sint Antoniusgilde en Sint Jorisgilde, de volksdansgroepen Marile en Jeska, de drumbands De Vrolijke Tippelaars, tamboer- en trompettercorps d'n Ouwe Hap en de harmonie met senioren- en jeugdorkest.

1986

Koninginnedag 1986 was zeer speciaal omdat koningin Beatrix die dag te gast was in Deurne. Zie daarvoor de aparte pagina Koninginnedag 1986.

1998

In 1998 werd in verband met de renovatie van de kasteeltuin de festiviteiten op Koninginnedag rond de vijver in het Vlierpark gehouden.

2000

In 2000 werd Koninginnedag op zaterdag 29 april gevierd. De Deurnese Oranjevereniging had voor het jaar 2000 het roer flink omgegooid en was een weg ingeslagen die de daarop volgende jaren meer gestalte moest krijgen.

Als thema van Koninginnedag 2000 was gekozen: Koninginnedag anno 1900. De deelnemers aan de Oudhollandse kinderspelen in de binnentuin van de Zorgboogcentrum De Nieuwenhof gingen in Oudhollandse kostuums gekleed.

Zaklopen, koekhappen, aardappelrace, ringsteken, haore (pindollen) en het bloasmeppen ( elkaar met een, met lucht gevulde, varkensblaas om de oren slaan en proberen uit balans te brengen), zijn maar een kleine greep uit het grote arsenaal van spelen.

Ook was er een demonstratie rèèjepe (repen: hardlopen met een hoepel). De groep De Aauw Loorskes gaf een acte de présence en een veldwachter zag toe op het ordelijk verloop en straatschuimers en zwervers om hen de wacht aanzeggen.

De KVO Deurne was in boerenbruiloft-uitdossing aanwezig en de volksdansgroep van deze organisatie voerde authentieke dansen uit. Verder was het geheel omlijst door muzikanten en acrobaten.

Men koos ervoor om het feest in het hart van Deurne plaats te laten vinden. Na de voorafgaande jaren een paar keer van locatie te zijn gewisseld, werd er dat jaar neergestreken in het Pastoor Roespark. De traditionele zeskamp was van het programma afgevoerd omdat er in het park geen ruimte voor was. Henny Manders, een bestuurslid dat de activiteiten in het Roespark coördineerde, verklaarde dat ze er voor gekozen hadden om de ouderen meer te betrekken bij de festiviteiten.

Zorgboogcentrum De Nieuwenhof, dat grenst aan het Roespark en de nabij gelegen seniorenwoningen van Zonneland en Crobachplantsoen konden zo meegenieten.

Het hoogtepunt was de aanwezigheid van de Aalsterse Gilles. Dit imposante gezelschap uit het Belgische Aalst, bestaande uit ongeveer honderd personen, gestoken in fraaie kostuums, hield een straatparade door het centrum van Deurne, waarna in het Roespark de bezemdans werd uitgevoerd.

's Avonds was er weer een straatparade van de Aalsterse Gilles, gevolgd door de appelsienendans op de Markt met als slotact de appelsienenworp, waarbij duizenden appeltjes van Oranje in het publiek werden geworpen.

Daarna was er een optreden van het Sint-Antonius Abtgilde, het Sint-Jorisgilde, het Sint-Willibrordusgilde uit Vlierden en het Sint-Hubertusgilde uit Liessel.

De avond werd afgesloten met het eerste publieke optreden van drumfanfare Peelland en fanfare Wilhelmina uit Vlierden en het groot orkest en tamboerkorps Koninklijke Harmonie sloten zich bij hen aan.

2013

Op 28 januari 2013 kondigde koningin Beatrix op Koninginnedag van dat jaar aan troonsafstand te zullen doen. Vanwege Beatrix' abdicatie en de inhuldiging van Willem-Alexander had Koninginnedag 2013 een afwijkend karakter. Het was tevens de laatste keer dat Koninginnedag werd gevierd en de laatste keer dat de nationale feestdag op 30 april viel.

Vanwege zijn verjaardag op 27 april werd het Koningsdag. Op de laatste vrijdag voor Koningsdag vinden sinds 2013 de Koningsspelen plaats. Dit is een sportdag op scholen, waarbij elke school zelf mag bepalen hoe deze ingevuld wordt. Aan het begin van deze dag wordt op elke school een Koningsontbijt geserveerd. Koning Willem-Alexander geeft op een van de scholen het startsein voor deze sportdag.