U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Hutten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 5 aug 2023 om 13:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De boerderij waar vroeger Lodewijk Rademakers (1894-1982) met zijn gezin woonde. Links de schop die op de gemeentelijke monumentenlijst staat. (foto coll. Willy Vermazeren
Boerderij op Pijlstaartweg 13 Asten (parochie Liessel). In 1961 zat de voordeur er nog in tussen beide ramen. Geheel rechts Anna van Gog-Dings (1917-2020)

De Hutten is de vroegere benaming voor de huidige Garst in Liessel, maar ook het verlengde van deze weg, de huidige Kanaalstraat, werd aangeduid als de Hutten.


De benaming Hutten, ook wel Liesselsche Hutten, komt vanaf de tweede helft van de 19e eeuw in de geschriften voor.

Het is niet zeker waar de naam Hutten vandaan komt, maar het zou te maken kunnen hebben met de periode rond 1820. Er was door de sterke bevolkingstoename een groot gebrek aan woonruimte en sommige boeren probeerden van de gemeente een stuk heidegrond te kopen om met de ontginning ervan de kost te verdienen. Ze bouwden dan letterlijk een hutje op de heide en hielden zich aanvankelijk voornamelijk in leven met het steken en verhandelen van turf. Mogelijk hebben ook de verveningsactiviteiten van de Maatschappij Helenaveen en de gemeente Deurne ervoor gezorgd dat de turfstekers uit Deurne, Liessel en Asten hier hun woonverblijf dichter bij de werkplek bouwden.

Er is een vermelding uit 1543 waarin sprake is van: den Hoigen Heutten ende den legen Heutten lants, maar het is twijfelachtig of dit geïdentificeerd mag worden met de Liesselse Hutten.[1] [2]

Dat de bewoners van de Hutten niet blij waren met de naam van hun straat bleek bij de voorgenomen officiële invoering daarvan in 1953. In de raadsvergadering van 20 december 1953 maakte het Liesselse raadslid Lenard Giesbers vanwege de ongunstige klank bezwaar tegen de straatnaam en stelde voor om de naam Dennendijk te gebruiken. Het verlengde van deze straat onder de gemeente Asten had namelijk ook die naam. Het bezwaar werd door de raad weggewuifd omdat het betreffende gehucht in de volksmond al sinds jaar en dag bekend stond als de Hutten.

Op 20 mei 1954 zetten de buurtbewoners Harrie Aldenzee, P. v. Bommel, Helmus van Heugten en Lod Rademakers in een brief aan burgemeester en wethouders hun grieven tegen de straatnaam op papier. Ze schreven onder meer dat deze naam doet denken aan een of andere achterbuurt waar het uitvaagsel der maatschappij woont en dus bij den vreemdeling een minder gunstige indruk verwekt. Zij schaarden zich achter het voorstel van Giesbers. Het zou tot 1967 duren, toen de nieuwe rijksweg A67 werd aangelegd, vooraleer aan de grieven van de bewoners werd toegegeven en de historische waardevolle straatnaam Hutten werd gewijzigd in de neutrale benaming Garst.[3] Onder de gemeente Asten werd de straatnaam Hutten ingevoerd voor de weg die parallel aan de snelweg loopt en aansluit op de Dennendijk.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De benaming den Hoigen ende den legen Heutten lants kan destijds mogelijk gebruikt ter aanduiding van het in Asten gelegen deel van de Hutten ten oosten van de Dennendijkse bossen waarvan een deel vernoemd werd als Grootven, waarop ooit turf gestoken is. Het land lag daar inderdaad laag.
  2. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.
  3. RHCe Gemeentearchief Deurne 1952-1980 toegang 13179 inv.nr. 544