Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Houtenhoek (wijk)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Houtenhoek, richting centrum. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Frans Gloudemans
Mozartstraat. Foto: collectie Frans Gloudemans

De Houtenhoek is een wijk in Deurne.


De naam Hout(er)enhoek duikt pas laat op de de archieven. De vroegste vermelding is van 1828 toen bij de controle van het vegen van de waterlopen geconstateerd werd dat er een boom lag in de waterlaat bij den Houterenhoek. Mogelijk is, mede met het oog op genoemde vermelding, het toponiem ook pas in die tijd ontstaan in verband met houtvesterij in die omgeving.

De wijk aan de westzijde van het centrum van Deurne werd gebouwd tussen circa 1960 en circa 1980. Het hart van de wijk wordt gevormd door de componistenbuurt, waar voornamelijk rijtjeswoningen staan. Daarnaast zijn er buurten met toponiemen (die veelal van een andere locatie in het dorp komen). De zuidelijker gelegen Heilige Geestparochie, die voornamelijk tussen 1945 en 1965 tot stand kwam, en de oostelijker gelegen buurt, gebouwd in het kader van het bestemmingsplan de Coppel en de Bluijs tussen 1965 en 1980, worden in sommige gevallen ook tot de Houtenhoek gerekend. Door de wijk loopt één van de ontsluitingswegen van het centrum van Deurne, de Houtenhoekweg.

Bij de bouw van de wijk werden enkele bestaande wegen gehandhaafd, zoals de Helmondseweg en de Zandbosweg. Het opmerkelijkste historische fenomeen van het gebied, het Vrun, verdween onherkenbaar onder de bebouwing. Dit Vrun of vroonland was één van de akkers die bij de hof Ten Velde, een domaniale hof van de abdij van Echternach, aan de Helmondseweg behoorde. Het Vrun werd aan de zuidzijde begrensd door de huidige Zandbosweg en lag ter plaatse van de huidige straten Vriezenkamp, Kemper en Groenewoud.

De eerste 79 woningwetwoningen en 24 premiewoningen aan de Kuilheuvel, Kreienheuvel, Zandbosweg, Vriesenkamp, Groenewoud, Mozartstraat en Schommerveld werden in 1966/1967 in opdracht van woningbouwvereniging Bergopwaarts gebouwd door Van Grootels Aannemingsmaatschappij uit Eindhoven. De eerste bewoners klaagden steen en been over de kwaliteit van met name het stucwerk. Al kort na de ingebruikname van de woningen kwamen hele stukken plafond naar beneden.

Houtenhoek gezien vanuit de lucht. Midden-onder: kruispunt Srausslaan - Helmondseweg - Haspelweg.
Foto: collectie gemeente Deurne