Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Hoe is ’t nou ... in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PuzzeldoosDeurne LR.jpg

Onder de titel Hoe is ’t nou ... in Deurne bracht Miranda van de Mortel in 2021 een Deurnese legpuzzel van 1000 stukjes uit.


Al meer dan 100 jaar versturen mensen Groeten uit-ansichtkaarten, ook vanuit Deurne. Het uitbrengen van ansichtkaarten zorgde voor extra veel beeldmateriaal uit het verleden. Veel van die beelden zijn in de categorie oude ansichtkaarten terug te vinden in het beeldarchief van de Heemkundekring. Miranda van de Mortel maakte daarvan gebruik voor het componeren van een nieuwe oude ansichtkaart. Deze ansichtkaart staat centraal in de legpuzzel Hoe is ’t nou ... in Deurne. Het idee achter de puzzel: je ziet een oude ansichtkaart en puzzelt exact dezelfde beelden, maar dan in het nu.

Vijf bijzondere Deurnese plekken

De vijf plekken op de puzzeldoos staan elk symbool voor een van de vele bijzondere facetten van Deurne. De Sint-Willibrorduskerk wordt beschouwd als het oudste gebouw van Deurne en vertegenwoordigt het rijke Roomse leven. Het gemeentehuis vormt al sinds het einde van de 19e eeuw het bestuurlijk centrum van Deurne en staat symbool voor de rijkdom die de gemeente vergaarde met de turfwinning. Bovendien heeft het gebouw een link met kleinkunstenaar Jules de Corte, die enige tijd het carillon in het torentje bespeelde. Het groot kasteel, ooit eigendom van het geslacht Van Doerne, is na de verwoesting in 1944 behouden als ruïne; sinds 1966 is hier jongerencentrum Walhalla gevestigd. En tenslotte de voormalige woningen van twee zeer bekende Deurnenaren: Hendrik Wiegersma en Toon Kortooms. Beide plekken behoren tot de belangrijkste toeristische attracties en staan symbool voor belangrijke facetten van Deurne. Zo vertegenwoordigt museum De Wieger de cultuur en beeldende kunst, en richt het Toon Kortooms Park zich op het leven van de gewone Peelse mens en de turfwinning, waarin velen van hen hun (schrale) boterham verdienden; de Peelse mensen waarover Toon Kortooms vertelde in zijn vele streekromans, waarvan Beekman en Beekman wel de meest bekende is.

Opzet van de legpuzzel

Het puzzelen van de moderne versie van ‘Groeten uit Deurne’ is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk: de puzzel heeft dezelfde opzet en op de doos wordt een tipje van de sluier opgelicht, zodat je een idee hebt van de lay-out van de puzzel. Daarnaast kan de puzzelaar een nóg beter beeld krijgen van het eindresultaat door de plekken op de ansichtkaart te bezoeken, digitaal of in het echt. De legpuzzel is daarmee een uitnodiging om Deurne te bezoeken, maar ook een oproep aan bewoners om hun woonplaats beter te leren kennen. De onderkant van de doos geeft kort wat informatie over de vijf locaties, dus je steekt er nog wat van op ook! Gezien het aantal stukjes (1000) is de puzzel zowel geschikt voor ervaren puzzelaars als voor mensen die niet zo vaak puzzelen.

De puzzel in onder meer verkrijgbaar bij VVV Deurne.