U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heuvel 2

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BLO-School aan de Heuvel 2.JPG
Beide foto's: Heuvel 2, voormalig distributiekantoor, BLO-School en groepsbureau van Rijkspolitie Deurne
Medewerkers van het distributiekantoor voor het gebouw aan Heuvel 2. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie gemeente Deurne
Wandschildering in de hal van het politiebureau aan de Heuvel. Foto ter beschikking gesteld door Martin Engelen


Het deels houten gebouw op het adres Heuvel 2 werd in 1942 gebouwd en geopend. Het diende oorspronkelijk als distributiekantoor voor de Distributiekring Deurne.


Na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog begon dit pand zijn functie te verliezen. In 1948 was de situatie zodanig veranderd dat er in het gebouw alleen nog maar een veel kleiner bijkantoor van Distributiekring Helmond gevestigd was (ongeveer 50 vierkante meter). Het overige deel (361 vierkante meter) werd verhuurd aan een Mulo school en ongeveer 50 vierkante meter aan Jan Adriana Hubert Berkvens (1912-1965) die er een tijdelijke tandartspraktijk in vestigde (tot zijn nieuwe huis De Kriekenbeek aan de Liesselseweg klaar was).

  • Op 1 december 1950 werd het gebouw bestemd als onderkomen voor de toen pas opgerichte Bijzondere Lagere school (BLO) (Fatimaschool) .
  • Na het gereedkomen van het nieuwe schoolgebouw voor de Fatimaschool (later De Brigantijn genoemd) was van 1966 tot 1972 het groepsbureau van Rijkspolitie Deurne in het linker deel van dit pand gevestigd. Het rechtse gedeelte werd in september van dat jaar omgevormd tot de nieuw gestichte afdeling elektrotechniek van de LTS en waarbij de lessen gegeven werden door de heren Frans Maassen en ? Van Duren).
  • Hierna was er de tijdelijke gymnastiekruimte voor de leerlingen van de Sint-Maria Mulo en basisschool De Piramide gevestigd.
  • Nadat de repetitieruimte in het zaaltje van De Peelpoort te klein geworden was, had de KHD ook nog een tijdlang haar repetitieruimte in dit gebouw.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Vervolgens werd het oorspronkelijke gebouw afgebroken en werd er op die plek een nieuw pand gebouwd dat het adres Heuvel 38 kreeg. In dit gebouw werden achtereenvolgend de supermarkt EDAH Deurne, Super Plus en sinds juli 2009 de Jumbo gevestigd. In april 2012 werd deze Jumbovestiging verkocht en omgebouwd tot Coop.