U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kriekenbeek

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oude boerderij, die pal aan de weg stond, moest in 1950 plaats maken voor de nieuwbouw. (foto collectie Hanneke Berkvens)
Huize Kriekenbeek, Oude Liesselseweg 27 in Deurne, gezien vanaf de straatzijde
Huize Kriekenbeek aan de Oude Liesselseweg 27 in Deurne, gezien vanaf de achterzijde

Kriekenbeek is de naam van het huis op adres Oude Liesselseweg.


In 1627 is al sprake van een huis, hof en schuur alhier ontrent der Kreecken en 1637 werd Krieckenbeeck al met name genoemd. In 1648 werd ene Hendericx Thomas alias Kryekenbeecx vermeld en in de tweede helft van de 17e en in de 18e eeuw werd regelmatig een akker van Kriekenbeek genoemd. Ton Spamer wijst erop dat de naam mogelijk in Deurne is geïmporteerd in verband met Arnoud Vrients, die in de 14e eeuw veel bezittingen in Deurne had en lange tijd proost van Wassenberg was. Vlak bij Wassenberg ligt het plaatsje Krickenbeck, dat destijds nog Krieckenbeeck heette. Anderzijds sluit hij een autochtoon Deurnes Kriekenbeek zeker niet uit.[1]

Bij de bouw van het huidige pand in 1950 stonden in de tuin van het oude Kriekenbeek twee prachtige kriekenbomen (kersenbomen). De boerderijnaam moet echter veel ouder zijn dan deze bomen. Op de militair-topografische kaart van Tranchot van rond 1803 wordt Kirkenbeek al vermeld.

In 1783 kocht Joost Verberne van de erfgenamen van Laurens Cornelis Nooijen een perceel land om daarop een nieuw huis bouwen in het Derp aan de huidige Oude Liesselseweg. Zijn erfgenamen verkochten het, mogelijk aan het begin van de 19e eeuw tot twee huizen uitgebreide, pand in 1874 aan klompenmaker Willem Bots. Zijn nazaten verkochten het goed in de jaren 1920 aan koopman Abraham Smeelen. In 1950 liet tandarts Jan A.H. Berkvens de huizen slopen en er een nieuw woonhuis met praktijkruimte bouwen. Anno 2010 wordt De Kriekenbeek bewoond door tandarts Van de Kar senior.


Bezig met het laden van de kaart...


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ton Spamer – Een karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900 Deurne, 2010