Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Helenavaart

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Helenavaart in 1875, kort na de ingebruikname.
De Helenavaart richting Griendtsveen in oktober 2008.
Foto: collectie weekblad voor Deurne
De Helenavaart met kenmerkend bruggetje nabij het voormalige kaasboerderijtje 'Derks'.
Ontwortelde bomen bij de Helenavaart na de storm van 14 juli 2010.

De Helenavaart is een kanaal dat de concessie Helenaveen verbond met de Noordervaart.De Helenavaart zowel als het Kanaal van Deurne zijn al lang geleden gesloten als vaarwater.

Tussen Helenaveen en Griendtsveen maakt het kanaal een haakse bocht naar een gebied in de gemeente Horst en volgt de provinciegrens verder noordwaarts, maar nu aan de Limburgse kant. De Maatschappij Helenaveen kreeg namelijk van de gemeente Deurne geen toestemming om vanaf het concessiegebied de Helenavaart door te trekken tot aan de spoorlijnverbinding. Het Kanaal van Deurne volgt een meer noordwestelijke richting.

De Helenavaart loopt na Helenaveen tussen de Mariapeel en de Deurnese Peel door. Vroeger kwamen er vele voor de turfwinning aangelegde zijkanalen (wijken) op uit, maar veel daarvan zijn tegenwoordig afgedamd in verband met de veranderende waterhuishouding. Vlak voor Griendtsveen verenigt de Helenavaart zich met het Kanaal van Deurne en gaat daarbij over in het Peel- of Defensiekanaal.

De Helenavaart is 15,7 km lang en is gegraven van 1853-1880 door de Maatschappij Helenaveen om turf af te voeren uit verveningsgebieden en ter ontwatering van het veengebied. Over de hoofdzijwijken lagen ijzeren pontonbruggen.

In 1939 werden er in en nabij het dorp aan de westoever vier betonnen kazematten (bunkers) van beton gebouwd. De belangrijkste bruggen werden in 1940 door het Nederlandse leger vernield door middel van springstof. Men wilde daarmee de Duitse inval vertragen. De Helenavaart was onderdeel van de Peel-Raamstelling. In 1969 werden drie kazematten door het Nederlandse leger opgeblazen, op één na: de bunker in de tuin van de protestantse pastorie mocht blijven staan omdat die geen gevaar en sta-in-de-weg vormde voor het verkeer.

In 1999 werd de begroeiing langs de Helenavaart gesnoeid.

Een maaiboot van Rijkswaterstaat voer bij Helenaveen over de vaart. Met een hydraulisch werkende messenbalk, die zowel in het water als op het droge werkt, werd het groen gekortwiekt. De begroeiing op de bodem van de Helenavaart moet op maat worden gehouden, omdat anders de doorstroom van het water en de aanvoer ervan naar aangrenzende waterwegen belemmerd wordt.

Omdat de oever van de Helenavaart erg dicht begroeid is, is het bijna onmogelijk met andere snoeimachines langs de waterkant te lopen. De waterkanten worden daarom ook vanuit een maaiboot onderhouden.

Tijdens de storm van 14 juli 2010 veroorzaakten omgewaaide bomen flinke schade aan de kade van het kanaal tussen Helenaveen en Griendtsveen. Zoet water van de Helenavaart sijpelde hierdoor het zure natuurgebied De Peel in. De kade werd tijdelijk versterkt met zandzakken.

De zandzakken boden echter slechts een oplossing voor zo'n zes à zeven weken. Omdat een structurele, duurzame oplossing meer tijd vergde, onderzochten de waterschappen een tijdelijke overbruggingsmaatregel, zoals het vervangen en aanvullen van zandzakken of het plaatsen van een tijdelijke oeverversterking.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Helenavaart
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Helenavaart is genoemd naar Helena Panis, de vrouw van Jan van de Griendt. Het kanaal werd in 1853 gegraven voor de afvoer van turf vanuit de zogenaamde wijken via de Noordervaart naar de Zuidwillemsvaart. De terugkerende schepen voerden stadsvuil als mest aan. Later werd het kanaal in noordelijke richting verlengd om aansluiting te krijgen met de Halte Helenaveen. Tot na de Tweede Wereldoorlog werd het kanaalwater door de aanwonenden als drinkwater gebruikt.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Coll AV-014 Helena JM01.jpg
Getoond plaatje Coll AV-014 Helena JM01.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.401669°, 5.914886°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.