Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Dorpsquiz Deurne Wittut

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Team dorpsquiz Deurne Wittut.

Het initiatief voor de Dorpsquiz Deurne Wittut ontstond in januari 2015.


Deurne wilde niet achterblijven bij de omringende dorpen en vijf inwoners sloegen de handen ineen en richten een stichting op. De quiz kreeg de naam Deurne Wittut. Al in veel omliggende gemeenten werden dorpsquizen gehouden. De populariteit bleek steeds groot te zijn. In Gemert deden in november bijvoorbeeld 126 teams mee. In Nuenen schreven zich 75 teams in, Laarbeek telde zelfs 146 teams.

De initiatiefnemers voor de Deurnese quiz zijn Peter Matheij, Geert Matheij, Henk van den Heuvel, Dirk van den Heuvel en Johan Bloemberg.

Deurne Wittut zou net als in de andere dorpen een avondvullende quiz worden. De teams moesten minimaal uit vijf personen bestaan en een teamcaptain aanwijzen. Het totale inschrijfgeld vormt de prijzenpot.

Het aantal aanmeldingen voor Deurne Wittut steeg in de maanden na bekendmaking gestaag en ook het enthousiasme in Deurne voor de dorpsquiz groeide. In september 2015 hadden zich 67 teams ingeschreven en met ruim 940 deelnemers.

In september en oktober werd er in het Weekblad voor Deurne de inhoud van de quiz bekendgemaakt in de vorm van 10 rubrieken. De organisatie maakte voor elke rubriek een vraag om de deelnemers in de stemming te laten komen.

De quiz werd over twee avonden verdeeld. De eerste avond was op zaterdag 21 november en werd de quiz gespeeld. Elk team was zelf verantwoordelijk voor het regelen van een locatie van waaruit het team -meestal met een unieke naam- de quiz maakte.

De quiz bestond uit een bonte mengeling van vragen en opdrachten, met veelal een Deurnese insteek. Vragen over het verleden en heden, algemene vragen, vragen over sport, cultuur en vragen over echte Deurnese mensen en echte Deurnese zaken.

Uiteindelijke deden ruim 1.300 Deurnenaren mee aan deze dorpsquiz.Gerard Daandels reikte de Deurne Wittut Bokaal 2015 op zaterdag 12 december uit aan het winnende team.


Zaterdag 12 november 2016 vond de tweede editie van dorpsquiz Deurne Wittut plaats. In totaal schreven 117 teams zich in met ruim 2.000 deelnemers. Nog meer dan bij de eerste editie werd er een beroep gedaan op de creativiteit van de Deurnenaren. De teams kregen een paar weken voordat de quiz begon al een opdracht om een zo snel mogelijke racewagen te bouwen. Vanaf 22.30 uur tot uiterlijk 23.15 uur moesten de teamcaptains het quizboek weer inleveren bij zalen van Bussel.

Zaterdag 10 december werd in zalencentrum Van Bussel de uitslag van het winnende team bekendgemaakt. Voor de presentatie van die avond heeft de organisatie wederom oud-burgemeester Gerard Daandels gecharterd.



Externe link[bewerken]

website van deurne-wittut