Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Destat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebouw Destat van 2001-2015.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Destat was een collectief dat gezamenlijk een ruimte voor kunstzinnige activiteiten exploiteert.


De naam staat voor Deurnese Stichting Ateliers en de stichting werd in 2001 opgericht door een aantal kunstenaars uit Deurne. Kunstenaars Een aantal Deurnese kunstenaars had het leeggekomen gebouw van de voormalige huishoudschool op het oog als atelierruimte.

Er werd een stichting opgericht met in het bestuur voorzitter Michiel Dankers; secretaris Guido Goorts en bestuurslid Léon Verdonschot. Hans de Bock nam later de functie van Guido Goorts over.

Op 19 juni 2011 vierden de kunstenaars het feit dat ze tien jaar eerder hun expositieruimte kregen. Van een groot aantal Deurnese beeldende kunstenaars die geen atelier hadden in Destat, werden er eveneens werken tentoongesteld.

Emy Breedveld nam op deze dag de gelegenheid om een oproep te doen tot saamhorigheid en zich in te zetten om samen met museum De Wieger zich te beraden over de culturele toekomst van Deurne.

Harry van de Lunenberg en René Ziedses des Plantes zorgden voor een muzikaal intermezzo en daarna stelden de kunstenaars van Destat hun ateliers open voor het publiek om hun werk te bezichtigen.

In de middag was er een interactief theater op het binnenplein van Destat gepland dat vanwege de weersomstandigheden naar binnen werd verplaatst.

Het gebouw waar Destat zich bevindt, maakt deel uit van bouwplannen van de gemeente Deurne. De toekomst laat hen al jaren in het ongewis wat er met dit pand gebeuren zal.

De kunstenaars deden mee tijdens de Open Atelierdagen in 2011.

In groepen brachten de leerlingen van De Piramide in april 2003 ook een bezoek aan kunstenaarscollectief Destat. Daar konden ze een kijkje nemen in de ateliers van Emy Breedveld, Tineke Hellinga, Dorothé Kneepkens, Henk Kneepkens (1940) zijn zoon Roeland Kneepkens, Theo Spaay en Moniek Wijlaars.

Zondagmiddag 13 april 2014 stelden meerdere kunstenaars van Deurnese Stichting Ateliers Destat hun werk tentoon voor belangstellenden. Te zien waren onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek en beelden. Er waren verschillende workshops en demonstraties. Het publiek maakte kennis van wat er op het gebied van lesgeven door kunstenaars geboden werd. In de presentatieruimten van Destat was een overzicht van schilderijen van Henk Kneepkens.

Dat de bruikleenovereenkomst tijdelijk was, was bij de gebruikers van Destat bekend. Maar de korte termijn van vier maanden waarin ze op zoek moesten naar een nieuwe locatie kwam voor velen als een complete verrassing.

Ze moesten hun locatie voor 10 november 2014 verlaten. De gemeente Deurne had besloten de bruikleenovereenkomst op te zeggen. De reden was dat bouwkundige maatregelen noodzakelijk waren om de veiligheid van het gebouw te kunnen garanderen, terwijl de gebruiksvergoeding te laag lag om de kosten te kunnen dekken.

De beoogde verhuizing van de kunstenaars van stichting Destat naar het voormalige gebouw van Thermo Centre aan de Fabriekstraat 22 in de Deurnese Spoorzone ging al snel van de baan. De kunstenaars zagen het niet zitten om in de hallen op korte termijn werkbare ateliers te maken, zeker niet in de wetenschap dat het gebruik wederom tijdelijk zou zijn. De kunstenaars gingen op individuele basis op zoek naar alternatieven. Dat betekende in feite ook het einde van de stichting Destat.

De kunstenaars wilden zich overigens niet neerleggen bij de sloop van de huishoudschool. Hans van Hoek, Henk Kneepkens en Vincent van Ojen uit Someren vormden kondigden een actie aan. Het comité wilde proberen om woningbouwvereniging Bergopwaarts en de gemeente ertoe te bewegen de oudste delen van het karakteristieke schoolgebouw voor de sloop te behoeden.

Echter in de loop van 2015 trok iedere gebruiker zijn eigen plan. Sommigen vonden een nieuwe ruimte en anderen gingen weer vanuit huis werken.

Op 28 september 2015 werd bekend dat woningbouwvereniging Bergopwaarts de gymzalen en de noodlokalen van dit gebouw liet slopen maar dat het hoofdgebouw vooralsnog bleef staan. De sloopwerkzaamheden startten op 5 oktober van dat jaar. De gymzalen en noodlokalen werden gesloopt om voornamelijk vandalisme tegen te gaan. Daarnaast waren deze panden zo vervallen dat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.

In 2016 presenteerden Bergopwaarts een plan voor dit gebouw dat bestond uit de bouw van om en nabij vijftig nieuw te bouwen sociale huurappartementen en 34 koopappartementen in de bestaande gebouwen van de voormalige huishoudschool. De gemeenteraad van Deurne stemde op 22 maart 2016 in met dit plan.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Destat
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Destat is een collectief dat gezamenlijk een ruimte voor kunstzinnige activiteiten exploiteert. De naam staat voor Deurnese Stichting Ateliers en de stichting werd in 2001 opgericht door een aantal kunstenaars uit Deurne.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 30.411.jpg
Getoond plaatje 30.411.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.466177° N, 5.794869° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.