Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Acht van Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Sfeeropname gemaakt op de Snoertsebaan tijdens De Acht van Liessel op 11 april 1971. Foto collectie Jan van Deursen
Fer Graat (links) in Café De Turfschop bij de receptie nadat hij Nederlands kampioen 350 CC was geworden tijdens De Acht van Liessel in 19??. 1. Foto collectie Jan van Deursen

De Acht van Liessel was een in de periode 1968 - 1974 jaarlijks terugkerende wegrace die onder auspiciën van de Nederlandse Motorsport Bond (NMB) in Liessel gehouden werd.


De NMB, vanaf 1949 de tweede Nederlandse motorsportorganisatie, organiseerde tot 1967 enkel cross-, grasbaan- en sintelbaanwedstrijden. Vanaf 1967 kwam daar verandering in en konden ook wegracers bij de NMB van start gaan. De meeste races werden gehouden op stratencircuits in het zuiden van het land. Liessel stond zeven keer op de NMB wedstrijdkalender. MAC Liessel organiseerde, in de beginjaren samen met voetbalvereniging RKSV Liessel, vanaf 1968 tot en met 1974 de snelheidswedstrijden op een parcours dat de vorm van een acht had, vandaar ook de naam "De Acht van Liessel".

Afgezien van de beginjaren stond Liessel in de 70’er jaren als een van de eerste races op het programma. De 4 km lange Acht van Liessel met de start en finish op de Snoertsebaan was een geliefd parcours. Ook wegrenners uit West-Duitsland en België reisden naar Liessel af om hun krachten met de Nederlanders te meten. En tien keer wist een buitenlandse renner of zijspancombinatie de lauwerkrans mee naar huis te nemen.

De NMB wegraces in Liessel waren niet alleen bij de renners in trek; er was een grote publieke belangstelling. In 1973 stonden circa 13.000 toeschouwers langs het parcours. Het publiek stond toentertijd nog dicht op de baan en kon als het ware de coureurs aanraken en de geur van de raceolie opsnuiven. Het rennerskwartier was vrij toegankelijk zodat na afloop van de wedstrijd de vele toeschouwers daar een kijkje konden nemen om hun helden en de motoren te bewonderen.

In 1974 werden de laatste wedstrijden op de Liesselse omloop gehouden, deze races zouden geen vervolg krijgen. Dit ondanks dat er in Liessel in al die jaren geen ernstige ongelukken te noteren waren. En zo werd op 15 april 1974 de zijspancombinatie Swinnen/Van Dis de laatste winnaar op het circuit in de Peel, wat jarenlang zoveel toeschouwers en renners naar Liessel had getrokken.

MAC Liessel, onder voorzitterschap van voorzitter Harrie van den Berkmortel, kon terugzien op een succesvolle bijdrage in de vaderlandse motorsportgeschiedenis.

Literatuur[bewerken]

  • Mari van Kasteren uit Son en Breugel presenteerde in 2014 het boek N.M.B. wegraces 1967-1981 over de geschiedenis van de NMB met daarin een hoofdstuk over de geschiedenis van De Acht van Liessel.
  • Weekblad voor Deurne donderdag 21 mei 2015, pagina 13