DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Bronzen paard genaamd Force

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het beeld op de hoek Markt-Martinetstraat.
Onder toezicht van gemeentesecretaris Jan van Roosmalen onthulde burgemeester Van Genabeek het paard voor de Rabobank

Het kunstwerk Bronzen paard genaamd Force was een cadeau door Rabobank Deurne, geschonken aan de Deurnese gemeenschap.


Het kunstwerk symboliseert: Kracht - Sierlijkheid - Onafhankelijkheid van bank en gemeenschap en is van de in Sint Michielsgestel geboren (1929) beeldhouwer en tekenaar Felix van de Linden. Zijn werkgebieden waren: Vught, Den Bosch en Milaan. Het beeld stond tot 2008 op de hoek Markt-Martinetstraat.

In tegenwoordigheid van enkele bestuursleden en wethouders werd het beeld door Rabobank Deurne voorzitter L. van de Vrande op maandagmorgen 28 april 1986 aangeboden en het cadeau werd door burgemeester Van Genabeek namens de Deurnese gemeenschap in ontvangst genomen.

Het geschenk was reeds toegezegd toen het nieuwe gebouw van Rabobank Deurne aan de Markt 12 in Deurne officieel werd geopend. Aanvankelijk werd er gedacht aan een waterpartij ter verfraaiing van de Markt, maar uiteindelijk werd in goed overleg met het gemeentebestuur voor een bronzen afbeelding van een paard gekozen.

Op de eerste verdieping van het gemeentehuis waren tijdelijk verschillende ontwerp-studies van de kunstenaar te zien. Het beeld heeft tegen de 30.000 gulden gekost

Toen de koningin in 1986 Deurne bezocht probeerden drie jongelui in de nacht voorafgaand aan koninginnedag de mannelijkheid van het bronzen paard oranje te schilderen, maar ze werden door surveillerende agenten in de kraag gegrepen.

Na de herinrichting van de Markt door de gemeente Deurne in 2007 verdween het kunstwerk uit het Deurnese straatbeeld. Het paard werd op de gemeentewerf opgeslagen. Eind 2012 nam de gemeente contact op met Rabobank Peelland Zuid, de bank waarin Rabobank Deurne in 2006 opgegaan was, met de mededeling dat zij geen nieuwe bestemming voor het kunstwerk in het Deurnese straatbeeld hadden. Hierop bood de gemeente het paard aan bij Rabobank Peelland Zuid die in februari 2013 het paard voor het uitgebreide adviescentrum aan de De Poort 3 in het kantorengebied Poort van Deurne plaatste.

Zie ook de lijst Openbare kunst.

Literatuur[bewerken]