Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibliotheek van de heemkundekring H.N. Ouwerling, Stationsstraat 73.
Bibliotheek van het heemhuis op 25 september 2005 met nog een historische typmachine en twee bezoekers.
De bibliotheek zoals deze er in 2008 uitzag.
De bibliotheek van het heemhuis november 2008, de mappen bovenaan zijn van het Beeldarchief.

De bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling bevat vele honderden boeken over Deurne en Deurnenaren.


De collectie wordt door de werkgroep Bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling onderhouden. Door schenkingen en aankopen breidde de collectie in de loop der jaren flink uit.

Voor een (verre van compleet) overzicht van de werken in de bibliotheek van het heemhuis zie:Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)

De verzameling van meer dan 4.700 titels omvat naast boeken ook tijdschriften, brochures, affiches, kranten, uittreksels, niet uitgegeven indexen enz. Het zijn allen werken die betrekking hebben op Deurne en haar kerkdorpen, dit kan inhoudelijk zijn, maar de heemkundekring heeft ook diverse exemplaren van auteurs die een relatie hebben met Deurne over uiteenlopende onderwerpen zoals geschiedenis, de Peel, gedichten, archeologie, genealogie, kunst, natuurkunde, kerkdorpen rondom Deurne.

De bibliotheek bezit werken van vrijwel alle Deurnese auteurs, onder wie:

Ook zijn ingebonden kranten van het Weekblad voor Deurne vanaf jaargang 1979 tot 2005 ter inzage beschikbaar.

Leden van de Heemkundekring H.N. Ouwerling mogen alle titels, mits niet ouder dan 100 jaar, lenen. In Docudatadeurne, het digitaal historisch archief van heemkundekring H.N. Ouwerling (alleen voor leden beschikbaar), zijn de boekbeschrijvingen en vindplaatsen onder de titel "Bibliotheek inventaris" terug te vinden.

De bibliotheek is voor iedereen raadpleegbaar in het heemhuis. De openingstijden van de bibliotheek zijn iedere dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur en iedere eerste woensdag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur. In de maanden juli en augustus is de bibliotheek gesloten.

In de bibliotheek van het heemhuis is ook een grote verzameling gedenkboeken betreffende de gemeentelijke instellingen, onderwijsinstellingen en verenigingen met daarnaast een aantal jubileumboeken van (voormalige) bedrijven. Naast een historisch overzicht met foto's van Deurnenaren, feiten en gebouwen zijn deze gedenkboeken zeer de moeite waard om in ons bibliotheekbestand op te nemen en voor het nageslacht te bewaren.

De bibliotheek streeft erna om boeken van Deurnese auteurs en alle boeken over Deurnese mensen en of zaken in hun collectie op te nemen.

Dubbele exemplaren[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbele exemplaren en verworven boeken die buiten de doelverzameling vallen zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop via de website Boekwinkeltjes Deurania en tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in en achter het heemhuis.

Duurzaam bewaren van literatuur van, door of over Deurnese personen en verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt zeer op prijs gesteld als van uitgegeven gedenk- of jubileumboekjes ook een exemplaar beschikbaar wordt gesteld voor de bibliotheek van de heemkundekring. Betreft het een uniek exemplaar of wil de eigenaar het niet weggeven dan kan het ook tijdelijk ter beschikking worden gesteld ter scanning Ook kunnen zelf gemaakte scans of bestanden hier gemaild worden .

Bronnen, noten en/of referenties