Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bakker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
VéGé-winkel en bakkerij Konings.
broodsoorten in 2007

Het beroep bakker werd in de vorige eeuwen vaak uitgeoefend naast een ander beroep zoals tapper of herbergier.


Waarschijnlijk werd voor 1900 in Deurne het brood door de klanten bij de bakkerij gekocht. In de loop van de 20e eeuw werd het gebruikelijk dat de bakker het brood thuis bezorgde. In het laatste kwart van de vorige eeuw verdween de thuisbezorging radicaal en daarmee het straatbeeld van de ventende bakker(sknecht). Soms gebeurde het uitventen lopend met een grote mand vol brood op de rug. Andere bakkers gingen met paard en wagen hun klanten langs. Later reed de bakkersknecht met een bakfiets of met een bestelwagen langs de huizen.

Tot rond 1900 was het heel normaal dat men thuis deeg maakte en dit door de plaatselijke bakker liet bakken. Vaak brachten de mensen alleen het meel dat was gemalen, zonder eerst zelf deeg te maken. Veel boeren bakten nog tot aan de Tweede Wereldoorlog zelf hun brood.In veel buurtschappen van Deurne stond bij een of meerdere boerderijen daartoe ook het losstaand bakhuisje.

Het meeste brood werd gebakken van roggemeel en was donker van kleur. De rijken en zieken aten tarwebrood en soms beschuit.

Het beroep van bakker ging ook in Deurne dikwijls over van vader op zoon. Bekende Deurnese bakkersgeslachten zijn Broekmans, Goossens, Kuijpers, Van de Mortel, Schiks, Schellens, Veltmans, De Veth, Welten en Wouters.

In Deurne kende men onder meer de volgende bakkers:

Zie ook het overzicht van alle beschreven personen die bakker als (neven)beroep hadden.

Volgens CBS-cijfers kostte een (melkwit) brood in 1900 10 cent (4,49 Eurocent) en in 1925 was de prijs al 22 cent (9,9 Eurocent).

In Deurne en omliggende dorpen kwamen in de loop der jaren overal broodbakkerijen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Volgens de ledenlijst van de middenstandsvereniging Deurne uit 1937 waren er in die tijd 19 bakkers aangesloten.