Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Bakkerij Piet van de Mortel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links de bakkerij van Piet van de Mortel aan de Liesselseweg 16. In het iets terugliggende gedeelte was het café gevestigd. Helemaal rechts is het pand van huisnummer 14, de textielwinkel van de familie Boerenkamps, ook nog te zien
advertentie dec. 1947 coll. Hans van Dreumel
Links de bakkerij van Piet/Theo van de Mortel in april 1980. rechts de textielwinkel van de familie Boerenkamps

Bakkerij Piet van de Mortel, ook wel genoemd bakkerij Het Vinkje, was gevestigd aan de Liesselseweg 16 in Deurne.


Op 7 september 1911 kreeg Peter Johannes (Piet) van de Mortel (1881-1938) een vergunning tot het bouwen van een woonhuis met winkel en bakkerij aan de Liesselseweg A.122, later hernummerd tot 16). Het huis werd destijds gebouwd door aannemer Sjef van de Mortel. Op 8 augustus 1912 kreeg Piet een vergunning zijn bakkerij om te zetten in een machinale broodbakkerij door een benzinemotor in zijn bakkerij te plaatsen voor het aandrijven van enkele bakkerijmachines. Het kneden en vormen van deeg was zwaar werk en met een hulpmotor kon dit verlicht worden. Op 20 juni 1919 ging hij zijn woning verbouwen en vergroten om er meer ruimte te krijgen.

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel vond plaats op 23 oktober 1921. Op 12 juli 1923 werd de bakkerij uitgebreid met winkel in kruidenierswaren, tabak, “gedroogde vleeschwaren” en café. Dit café kwam tussen zijn woning en die van zijn buurman. In 1929 kreeg Piet van de Mortel een vergunning om zijn bakkerij te verbouwen en tevens te vernieuwen met een moderne oven. Het met hout stoken van de bakkersoven liep daarmee ten einde.

Op 11 juni 1938 overleed Piet van de Mortel en werd zijn weduwe, Wilhelmina Catharina Timmermans, eigenares. Het bedrijf heette vanaf dat moment: wed. P.J. van de Mortel en werd bij de Kamer van Koophandel omschreven als: brood-, koek- beschuit- en kleingoedbakkerij en winkel in brood, koek, beschuit, kleingoed, kruidenierswaren, conserven, boter, kaas, eieren,limonades, wijnen, tabak en sigaren. Op 11 juni 1951 werd de omschrijving: Brood- en banketbakkerij en winkel in kruidenierswaren.

In advertenties op oudejaarsdag 1941 en 1942 in De Zuid-Willemsvaart wenste de weduwe P. van de Mortel van bakkerij Het Vinkje iedereen een zalig nieuwjaar.

Op 1 januari 1954 werd de zaak omgezet in een vennootschap onder firma (VOF) met als handelsnaam Firma wed. P.J. v.d. Mortel. Vennoten waren Wilhelmina Catharina Timmermans en zoon Theo van de Mortel. Op 7 februari 1956 overleed Wilhelmina Catharina Timmermans en werd het bedrijf voortgezet door haar jongste zoon Theo van de Mortel (1925-1983), die vanaf 16-jarige leeftijd nog met de transportfiets met mand voorop onderweg was om brood aan huis te bezorgen. Tot aan zijn dood in 1983 zette Theo de zaak voort.

Eerder was er een twee onder een kap winkelpand annex woonhuis gebouwd voor het schilderszaak aan de Liesselseweg 18 van zoon Toon en een café / zaal annex timmerwerkplaats op huisnummer 20 voor zoon Jan. Het café kreeg de drankvergunning van het ouderlijk huis mee. Dit horecabedrijf werd later meer bekend onder de naam “Zaal Brabant”.

De andere broers hadden allen andere zaken of beroepen waaronder een bakkerij van Sjef die in de Molenstraat startte.