Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bakkerij Snijders

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Oprichting[bewerken]

Openingsreclame in 1936. (collectie Jan Snijders)
adv. 1947. (collectie Hans van Dreumel)

Bakkerij Snijders is opgericht door Driek Snijders. In 1935 had Driek een gedeelte van de grond gekocht van de familie Van Goch uit het Haageind welke gelegen was aan de Milhezerweg. Bij zijn huwelijk op 6 juni 1936 met Truda Moors werd de zaak aan de huidige Milhezerweg 17 op 10 juni 1936 geopend. Naast brood werden er eveneens kruidenierswaren verkocht.

Het adres destijds vóór 1955 was Wasberg D.49b.

Werkdag Driek Snijders[bewerken]


Eerste bestelauto met Driek en Jan.

Een normale werkdag startte midden in de nacht. Met in petroleum gedrenkte turfblokken werd het vuur voor de oven ontstoken. Nadien zorgden kolen en briketten dat de oven de gewenste temperatuur bereikte. Ondertussen werd deeg gekneed en het brood stond na het rijzen in blikken gereed om te worden gebakken. Na een volledige werkdag werd, in het begin nog met paard en wagen en later met een bestelauto, het gebakken brood met kruidenierswaren huis aan huis bezorgd. Omdat in de Walsberg alleen de Milhezerweg en de Langstraat verhard waren kwam het meer dan regelmatig voor dat de auto in de herfst of winter met behulp van een tractor uit de modder of sneeuw getrokken werd.

Overname Piet Snijders[bewerken]

Mede door het vroege overlijden van Truda Moors en slechtere gezondheid van Driek Snijders werd de zaak in 1965 overgenomen door hun zoon Piet Snijders die inmiddels de woon- en slaapkamer had verbouwd tot cafetaria & automatiek. Ook hier enorme tegenstellingen. Bakker vroeg in de morgen en uitbater van cafetaria & automatiek tot in de late avonduren. In 1972 werd het pand wederom aangepast, gevolgd door een grondige verbouwing in 1982 toen winkel en bakkerij nagenoeg compleet werden vernieuwd.

Naamsverandering[bewerken]

Toen ook bij Piet het lichaam begon te protesteren werd in 1993 de zaak overgenomen door Ron Ossendrijver. De naam van de bakkerij werd in 1994 gewijzigd in Bakker Ron.

Aanzichten Bakkerij Snijders 1936 - 1984[bewerken]