Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig woonhuis en café
08.713.JPG
Locatie Stationsstraat 73, Deurne
Gebruik Nu in gebruik als "Heemhuis"
Start bouw 1906
Gereed 1907
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Aannemer Lutters
Heemhuis achteraanzicht.
Plattebuiskachel in de keuken van het heemhuis
Heropening heemhuis op 9 mei 1998.

Het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne is sinds 1989 het verenigingsgebouw van heemkundekring H.N. Ouwerling.

Bouw en functies[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de details over de bouw en (woon)geschiedenis van dit pand zie het artikel Stationsstraat 73.

Een eigen heemhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Heemkundekring H.N. Ouwerling was naarstig op zoek naar een goed onderkomen voor de Oudheidkamer en al haar andere activiteiten. Het huis Lutters, Stationsstraat 73, eigendom van de familie Hohmann-van Doorne, stond eind jaren 1980 al geruime tijd leeg en zou eigenlijk worden gesloopt. Piet van Rossum, lid van de heemkundekring, attendeerde het bestuur op dit pand. Er werd contact opgenomen met de eigenaar die het huis vervolgens op 9 juli 1988 gratis beschikbaar stelde aan de heemkundekring (als wij het niet wilden, kwam de bulldozer).

De heemkundekring was er heel blij mee. Alleen nog het opknappen! Met een ploeg van 10 vrijwilligers is er een jaar lang elke week geklust : behangen, geschilderd, deuren uitgestucket, vloerplanken vervangen, tegelvloeren afgeschuurd, muren afgekapt, elektriciteitsbedrading vervangen en licht aangelegd, vitrines getimmerd, vitrages en gordijnen genaaid en eindeloos gepoetst.

Na een jaar hard ploeteren kon op Open Monumentendag zaterdag 9 september 1989 het Heemhuis aan de Stationsstraat geopend worden. De heemkundekring had eindelijk een eigen huis waar menige vereniging jaloers op was.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In de keuken ligt de originele rode plavuizenvloer en is de plattebuiskachel aangesloten, die 's winters aangestoken wordt met brandhout. Het originele aanrecht is aanwezig en de oude pomp werd in de keuken teruggeplaatst. Dank zij een foefje van Wim Rakels kan er binnen putwater gepompt worden. De hele keuken staat vol met oude gebruiksvoorwerpen van de Oudheidkamer. Praktisch alle voorwerpen waarmee het heemhuis ingericht is behoren tot de Oudheidkamer.

De kelder is in gebruik als tentoonstellingsruimte van de archeologiewerkgroep, terwijl de Oudheidkamer de zolder in gebruik heeft.

Het heemhuis beschikt over een eigen bibliotheek, toegespitst op Deurnese schrijvers en boeken over Deurne. Ook de Werkgroep Documentatie en Beeld en Geluid zijn hier ondergebracht.

Buiten is de geitenstal ingericht als tentoonstellingsruimte. Ook "het heuske" met deur met hartje ontbreekt niet.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 juni 1989 werd de regenput achter het huis teruggevonden. Hans van Hoek en Wiro van Heugten groeven de put uit tot op het gele zand naar een diepte van 4.20 meter. Daarna metselde Joep Coppens de ombouw op de put. Johan Engels en Driek Joosten zorgden voor een putmik zodat we weer water konden putten. De waterput in de tuin deed tot 1954 dienst, veel mensen uit de omgeving kwamen er water halen want het was het beste water van de buurt.

In 1992 werd de beugelbaan aangelegd waar de leden van de heemkundekring, maar ook bezoekers, kunnen beugelen. Reservering van de beugelbaan kan bij de heemkundekring of via het VVV-kantoor Deurne. Sindsdien wordt er elk jaar fanatiek gebeugeld om de Johan Engels-bokaal en om de Pieter Swinkels Beugel Tropee.

In mei 1992 werd de schop (schuur) in de heemtuin afgebouwd. Deze was helemaal door eigen leden getimmerd, geverfd en gedekt met oud-Hollandse pannen met de originele stropoppen.

Het heemhuis staat sinds 1997 op de gemeentelijke monumentenlijst.

In 1998 werd het heemhuis grondig gerestaureerd. De heemkundekring telde op dat moment zeventien verschillende werkgroepen waarin een groot aantal leden participeren. De Heemkundekring maakte sindsdien een geweldige groei door. Op 9 mei 1998 om 14 uur vond de heropening plaats.

Op 2 februari 2010 werd het pand voorzien van een internetverbinding.

In oktober 2012 werd de putmik, ook wel putgalg geheten, vervangen. Voor een foto-impressie hiervan zie op de website van de Heemkundekring.

In 2014 werd de opkamer van nieuwe elektrische bedrading voorzien en werd het vanwege ruimtegebrek een werkkamer waar twee bureaus staan.

In 2015 werden de houten kozijnen in de zijgevels van de bovenverdieping / zolder vervangen door nieuwe.

Een grote renovatie van de zolder vond in 2016-2017 plaats. Daarbij werd de kap deels vernieuwd en moesten de oude slaapkamers plaats maken voor één grote ruimte, zodat de nieuwe functie als tentoonstellingsruimte van de Oudheidkamer doorgang kon vinden.


Overzicht van de werkzaamheden van 3 t/m 5 april 2016
Foto's: Theo Vosmeer

31.045.JPG
 
31.047.JPG
 
31.048.JPG
 
31.051.JPG
 

Het heemhuis werd na een grondige verbouwing op zondag 10 september 2017 heropend. Wethouder Marinus Biemans verrichtte de officiële handeling.

Overzicht van de heropening op 10 september 2017.
Foto's: Leny Hendriks en Pieter Koolen

31.055.jpg
 
31.057.jpg
 
31.059.jpg
 
De plattegrond van het heemhuis .
Foto: collectie Luuk Keunen

Bezoek het Heemhuis[bewerken | brontekst bewerken]

De clubavond is wekelijks op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur waar niet-leden welkom zijn voor eventuele vragen op heemkundig gebied. Eventueel kan dan de lopende tentoonstelling bekeken worden. Het heemhuis kan daarnaast op afspraak bezocht worden, voor contact zie op de website van de heemkundekring.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Heemhuis
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het heemhuis, een gemeentelijk monument, werd in 1906 in opdracht van de koetsier en herbergier Laurens Lutters gebouwd als herberg. Tot kort voor de Tweede Wereldoorlog functioneerde het ook als zodanig. Later was het woonhuis. Het pand wordt vanaf 1988 door de eigenaar in gebruik gegeven aan de Heemkundekring. Het interieur is grotendeels in de originele toestand gebleven of daarnaar teruggebracht. In de tuin kan het aloude beugelspel beoefend worden.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 08.713.JPG
Getoond plaatje 08.713.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.459433° N, 5.787818° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.