Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Geitenstal

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De geitenstal is de, historisch gezien waarschijnlijk onjuiste, huidige gangbare benaming van de expositieruimte in de aanbouw achter het heemhuis aan de Stationsstraat 73.


Nadat het voorste gedeelte van het heemhuis in 1998 was gerestaureerd was het achterste gedeelte, de geitenstal, aan een opknapbeurt en verbouwing toe.
Heemkundekring H.N. Ouwerling diende bij de gemeente een vergunning in om het monumentale pand te mogen restaureren. Het achterste gedeelte van het heemhuis werd door de heemkundekring deels als opslag- en deels als expositieruimte gebruikt. Maar deze ruimte was daarvoor eigenlijk niet geschikt omdat het er erg koud en vochtig was. Bovendien moesten het dak en de muren nodig hersteld worden. Om te voorkomen dat het gebouw verder in verval zou raken was restauratie hard nodig. Daarmee werd na de zomer van 2003 een begin gemaakt.
De geitenstal werd meteen goed geïsoleerd en geschikt gemaakt als tentoonstellingsruimte. De zolder werd deels afgebroken, zo ontstond er een mooie, grote, hoge ruimte zodat er ook audiovisuele presentaties en lezingen gehouden konden worden.

Nadat de restauratie van de geitenstal was afgerond nam de heemkundekring het initiatief om de dienstverlening te verbeteren door iedere tweede zondag van de maand een inloopmiddag te houden waar belangstellenden voor adviezen en informatie over bijvoorbeeld stamboomonderzoek en voor bezoek aan de lopende tentoonstelling terecht konden. Later werd deze inloopmiddag ook iedere vierde zondagmiddag gehouden en kreeg de werkgroep genealogie een vaste inloopochtend op maandag.