Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Stationslaan 6

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 26 feb 2015 om 16:42 (Pieter K heeft pagina Mariahof (Stationslaan) hernoemd naar Stationslaan 6 over een doorverwijzing)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Mariahof
07.303.jpg
Locatie Stationslaan 6, Deurne
Start bouw 1905
Bouwstijl Elementen van Chaletstijl
Monument status Rijksmonument

Villa Mariahof aan de Stationslaan 6 (destijds huisnummer A.74) is in 1906 gebouwd in opdracht van Jan Hermans, de oprichter en eerste voorzitter van de Boerenbond Deurne.


Deze zogenaamde stadse vakwerkvilla heeft elementen van de chaletstijl. Het bovenste deel van de geveltoren is voorzien van vakwerk, bestaande uit houten regels en stijlen. De tussenliggende velden zijn witgekalkt. Tegen het muurwerk van de toren is, tussen twee rondboogvensters, in een nis een tegeltableau geplaatst met een afbeelding van de gekroonde Maria met Kind en de naam van de villa.

De villa heet "Mariahof" en is vernoemd naar de enige dochter Maria Josepha Antonia Hermans (1892-1936) van de eerste eigenaar Jan Hermans. Op 21 februari 1908 kreeg notaris De Leeuw vergunning om een kantoorruimte bij de villa te bouwen, de laagbouw is anno 2011 nog steeds aanwezig.

Chronologische volgorde van bewoning

Nog onvolledig!!

  • Jan Hermans 1906 tot 2 october 1907
  • Vanaf 13 februari 1908 tot 15 juni 1935 was notaris De Leeuw eigenaar van de villa en woonde er ook.
  • Het pand werd gekocht door buurman Lambertus te Strake en vanaf 15 juni 1935 tot 1 mei 1961 verhuurd aan notaris Tromp.
  • Vanaf 1 mei 1961 tot 19 mei 1964 werd het pand woning/kantoor verhuurd aan notaris Van de Wildenberg (die daarna naar de Helmondseweg 21 verhuisde).
  • Eigenaar Lambertus te Strake, oprichter van Machinefabriek Te Strake en eigenaar van Tricotfabriek L. te Strake N.V. in Asten verhuisde van het naastgelegen Gelria naar Mariahof terwijl zoon Henk te Strake, destijds directeur van de Tricotfabriek in Asten en juridisch adviseur van de Machinefabriek Te Strake, in Gelria ging wonen.)

Te Strake had een gedeelte van zijn villa tijdelijk ingericht als ontwikkelafdeling / proefweverij voor zijn bedrijf en daar is in het diepste geheim de eerste revolutionaire spoelloze luchtweefmachine ontwikkeld.[1] Mariahof was tevens verkoopkantoor voor de "Nexus" machine.

Foto's: collectie Maria Martens-van de Ven (L) en Jan Vermazeren (R)


Referenties
  1. De Gouden Draad, pagina 7.


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Mariahof (Stationslaan)
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Villa Mariahof werd in 1906 gebouwd door Jan Hermans alias Gouden Jan, de oprichter van de Eindhovense Botermijn en voorzitter van de Deurnese Boerenbond. Toen hij in 1907 naar Duitsland vertrok, werd dit statige herenhuis achtereenvolgens bewoond door de Deurnese notarissen De Leeuw, Tromp en Van de Wildenberg. Daarna ging de eigenaar en industrieel Lambertus te Strake er zelf wonen. In de grote kelder vonden bij de bevrijding veel buurtbewoners een veilig onderkomen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 07.303.jpg
Getoond plaatje 07.303.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.457817° N, 5.787240° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.