Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Rijksweg 67
De Rijksweg 67, beter bekend als de A67, is een autosnelweg die onderdeel uitmaakt van de E3 (Europese weg).
Algemeen
De snelweg vormt een oost-westroute door het zuiden van Nederland, vanaf de grens met België tot aan de grens met Duitsland. De A67, met 2x2 rijstroken, splijt de gemeente Deurne feitelijk in twee delen. Door de aanleg van deze snelweg kwam Neerkant in een wat meer geïsoleerde ligging tov de rest van de gemeente.
Geschiedenis
De geschiedenis van de A67 gaat terug tot midden jaren 50, toen in 1957 een tracébesluit werd genomen om de A67 aan te leggen van de Belgische tot Duitse grens, als transitroute. In 1963 openden de eerste delen, tussen Veldhoven en Waalre met één rijbaan, en verder naar Geldrop als 2x2 autosnelweg. In 1965 en 1966 werd dit stuk in twee fases verder oostwaarts verlengd tot aan Asten. In juni 1969 werd het deel van Asten tot Helden opgeleverd. Een jaar later volgde de verlenging tot aan de grens met Duitsland. Daarmee werd de A67 in 10 jaar tijd opgeleverd, compleet met de verzorgingsplaatsen De Leysing en Het Gevlocht
Andere gevolgen / effecten van de aanleg van de rijksweg voor de omgeving waren:
- De Heitrakse Peel werd aangetast.
- Het Zinkske, een Peelrestant van 130 ha en onderdeel uitmakend van de veel grotere Deurnese Peel wordt sinds 1965 doorsneden door rijksweg A67.
- De verbindingsweg tussen Liessel en Meijel, de Hutten genaamd, werd met de komst van Rijksweg 67 doorsneden en kreeg het Liesselse gedeelte ten oosten van deAa de naam Garst.
- Het verbindingsweggetje tussen de Kanaalstraat en de Horstenweg moest wijken.
- De boerderij van Martinus van Rooij (1875-1973) aan de Houtkuilenweg 3 moest wijken.