Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Dorpsquiz Deurne Wittut

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door E. Koolen (overleg | bijdragen) op 16 mei 2022 om 12:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Team dorpsquiz Deurne Wittut.

Het initiatief voor de Dorpsquiz Deurne Wittut ontstond in januari 2015.


Deurne wilde niet achterblijven bij de omringende dorpen en vijf inwoners sloegen de handen ineen en richten een stichting op. De quiz kreeg de naam Deurne Wittut. Al in veel omliggende gemeenten werden dorpsquizen gehouden. De populariteit bleek steeds groot te zijn. In Gemert deden in november bijvoorbeeld 126 teams mee. In Nuenen schreven zich 75 teams in, Laarbeek telde zelfs 146 teams.

De initiatiefnemers voor de Deurnese quiz zijn Peter Matheij, Geert Matheij, Henk van den Heuvel, Dirk van den Heuvel en Johan Bloemberg. Sinds 2019 maakt ook Ronald Scharroo deel uit van het bestuur.

Deurne Wittut zou net als in de andere dorpen een avondvullende quiz worden. De teams moesten minimaal uit vijf personen bestaan en een teamcaptain aanwijzen. Het totale inschrijfgeld vormt de prijzenpot.

Het aantal aanmeldingen voor Deurne Wittut steeg in de maanden na bekendmaking gestaag en ook het enthousiasme in Deurne voor de dorpsquiz groeide. In september 2015 hadden zich 67 teams ingeschreven en met ruim 940 deelnemers.

In september en oktober werd er in het Weekblad voor Deurne de inhoud van de quiz bekendgemaakt in de vorm van 10 rubrieken. De organisatie maakte voor elke rubriek een vraag om de deelnemers in de stemming te laten komen.

De quiz werd over twee avonden verdeeld. De eerste avond was op zaterdag 21 november en werd de quiz gespeeld. Elk team was zelf verantwoordelijk voor het regelen van een locatie van waaruit het team -meestal met een unieke naam- de quiz maakte.

De quiz bestond uit een bonte mengeling van vragen en opdrachten, met veelal een Deurnese insteek. Vragen over het verleden en heden, algemene vragen, vragen over sport, cultuur en vragen over echte Deurnese mensen en echte Deurnese zaken.

Uiteindelijke deden ruim 1.300 Deurnenaren mee aan deze dorpsquiz.Gerard Daandels reikte de Deurne Wittut Bokaal 2015 op zaterdag 12 december uit aan het winnende team.


Zaterdag 12 november 2016 vond de tweede editie van dorpsquiz Deurne Wittut plaats. In totaal schreven 117 teams zich in met ruim 2.000 deelnemers. Nog meer dan bij de eerste editie werd er een beroep gedaan op de creativiteit van de Deurnenaren. De teams kregen een paar weken voordat de quiz begon al een opdracht om een zo snel mogelijke racewagen te bouwen. Vanaf 22.30 uur tot uiterlijk 23.15 uur moesten de teamcaptains het quizboek weer inleveren bij zalen van Bussel. Zaterdag 10 december werd in zalencentrum Van Bussel de uitslag van het winnende team bekendgemaakt. Voor de presentatie van die avond heeft de organisatie wederom oud-burgemeester Gerard Daandels gecharterd.

Na het succes in 2015 en 2016 kondigde de organisatie van dorpsquiz Deurne Wittut een onderbreking aan. In juli 2017 werd bekend dat er in 2018 weer een nieuwe editie kwam. Zaterdag 10 november 2018 was de quizavond, ruim 2.000 Deurnenaren verdeeld over 116 teams deden mee. Die avond werd DeurneWiki zeer druk bezocht. De prijsuitreiking met feestavond was op zaterdag 8 december, welke wederom plaatsvond bij zalen Van Bussel.

Op zaterdag 14 mei 2022 maakte de quiz een comeback. Ruim twee jaar lang kon de quiz niet doorgaan vanwege de coronaregels. Omdat het aantal teams dat zich had aangemeld in eerste instantie achterbleef, nam de organisatie het besluit om de opzet van het evenement aan te passen en het middagprogramma te laten vallen. Bij het avondvullend programma moesten de verschillende teams samenwerken. De quiz was in drie rondes verdeeld, waartussen ruimte was voor pauze. De quiz was in drie rondes verdeeld en net als bij de eerdere edities moesten sommige teamleden erop uit voor een drietal buitenopdrachten. De organisatie had al verklapt dat daar ook een heel smakelijke opgave tussen zou zitten. Dat bleek de uitdaging te zijn om een foto te maken van jezelf terwijl je een hamburger at.

In de met blauwe en gele ballonnen versierde zaal van het Cultuurcentrum Martien van Doorne werd rond middernacht bekend gemaakt dat team De Hoogvliegers eerste was geworden. Op de tweede plek eindigde team De rest zonder Janus en team Weet ik veel?! werd derde.

Elk team won ook een geldprijs die ze doneren aan een goed doel. De 500 euro die De Hoogvliegers wonnen, gaat naar Stichting Leergeld Deurne, team De rest zonder Janus geeft hun gewonnen 300 euro aan Stichting Kasteelruïne Deurne en team Weet ik veel?! doneert de 100 euro die zij wonnen aan De Speuldries.

Wederom werd DeurneWiki zeer druk bezocht, het grafiek toonde een piek van het aantal bezoekers, ruim 200 meer dan gebruikelijk.


Externe link

website van deurne-wittut