Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Arnoldus Kuijten (1934-2018)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Kuijten
Jan Kuijten juli-2010.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Arnoldus Kuijten
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne (Den Bottel)
Geboortedatum 20 november 1934
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 9 maart 2018
Partner(s) Jo van de Mortel
Beroep(en) timmerman, hobby(s):tamboer, amateurfilmer
Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom Kuijten

Johannes (Jan) Arnoldus Kuijten (1934-2018) zoon en tweede kind uit het gezin van Wouter Kuijten (1906-1990) en Johanna (Anna) Francisca Berkers (1907-1999). Oudere broer van de zusjes Martina, Maria, Wilhelmina, Diny, Riek en Anny Kuijten en jongere broer van Leen.

Algemeen

Jan was als timmerman meer dan 40 jaar lang werkzaam bij Bouwbedrijf Lutters.

Maatschappelijke functies

Jan Kuijten speelde een zeer grote rol in het openbare en sociale leven in Deurne. Hij was veertig jaar lang lid van de Koninklijke Harmonie Deurne. Samen met frater Francino en enkele anderen stond Jan in 1961 aan de wieg van de Avondvierdaagse Deurne die was opgezet om een nieuwe schooldrumband te kunnen financieren. Jan werd door de KHD naar voren geschoven toen frater Francino er aan de deur klopte voor een instructeur slagwerk en zo werd de schooldrumband De Wilberttamboers een feit. Jan zelf leerde het trommen bij Frans Fransen in Vlierden. Anno 2010 is Jan nog steeds als erelid aan dit muziekgezelschap, dat intussen Drumfanfare Peelland is gaan heten, verbonden. Anno 2010 is Jan, in het kielzog van Geert van den Boomen, een goede bekende bij de Spielmannszug der St. Antonius Schützenbruderschaft in Benteler. De contacten tussen de beide verenigingen bestaan al 40 jaar.

Toen frater Francino Jeugdstad startte was Jan Kuijten zijn “onzichtbare rechterhand”. Jan was ook assistent jurylid bij de avondzesdaagse en als vrijwilliger betrokken bij de restauratie-werkzaamheden van Holten's Molen en de Rolstoelmeerdaagse Deurne.

Na zijn pensionering in 1999 werd hij lid van heemkundekring H.N. Ouwerling en draait hij actief mee in de werkgroep Beeld en Geluid . Ook werd hij lid van Videoclub Deurne en maakte sindsdien als amateurfilmer van talloze gebeurtenissen in Deurne mooie videoverslagen.

Onderscheidingen

  • Bij de viering van het veertigjarig dienstjubileum kreeg Jan Kuijten de koninklijke eremedaille lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend, wel een duidelijk bewijs dat ook de overheid het werk van Jan wist te waarderen.
  • Tijdens de jubileumfestiviteiten van de Wilberttamboers op zaterdagavond 4 juni 2011 ontving Jan Kuijten in het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne, als waardering voor zijn vijftigjarige inzet voor het korps, de gouden speld van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM).
Bronnen, noten en/of referenties