Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Haageind 39-41
Het Dinghuis is een in oorsprong zestiende-eeuws gebouw, gelegen aan het Haageind 39-41 op het kasteeldomein.
Achter de kasteelruïne van Deurne staat het zogenaamde Dinghuis. Het is een met leien gedekt gebouw, waar in vroeger dagen de vergaderplaats van de dingbank was gevestigd. Op de plaats van het Dinghuis stond vermoedelijk de neerhof van het Groot Kasteel, wellicht al vanaf het einde van de 14e eeuw. De oudste bouwsporen van het huidige gebouw dateren uit de zestiende eeuw. Tijdens een restauratie zijn namelijk sporen van vakwerkbouw gevonden.
Tijdens de zeventiende eeuw werden de muren vervangen door steen, en werd het "(Ge-)Dinghuis" in gebruik genomen als plaats waar de dorpsregenten vergaderden en rechtspraken. Die functie bleef het houden tot de Franse tijd, toen de dorpen niet meer zelf recht mochten spreken. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd het als koetshuis, opslagruimte en stal gebruikt door de bewoner van het Groot Kasteel.
In 1951 was dit gebouw in gebruik als woning. De stalling en tuigkamer stonden toen leeg. Na een periode van verkrotting startte in 1962 de restauratie die het aanzicht van de gevel volledig veranderde. Bij de restauratie werden stenen gebruikt die afkomstig waren van het geboortehuis van Johannes Florentius Martinet (1729-1795) aan de Markt 12. Dat pand moest wijken voor de eerste nieuwbouw van de Boerenleenbank Deurne. In 1964 werd de restauratie afgerond en werd zonder dan nog vaststaande bestemming op 26 november van dat jaar geopend.
Vóór de restauratie is het dinghuis ook in gebruik geweest voor allerlei opslagdoeleinden. Zo werden er in de vijftiger jaren geborgen de sneeuwruimer, de muziekkiosk, veevoeder en hooi; een duivenhok was er op de zolder en een autostalling beneden. Verder was het een tijdlang het onderkomen van een katholieke jeugdvereniging, terwijl af en toe tijdelijk vanuit de kasteelruïne stukken van de oudheidkamer werden geborgen.
Het pand werd op maandag 11 oktober 1965 in gebruik genomen als gemeentemuseum onder de naam Museum Het Dinghuis. Daarin werd de kunst, verzameld door Hendrik Wiegersma, tentoongesteld. Zijn zoon Pieter Wiegersma was oprichter en artistiek directeur.
In 1976 verhuisde deze naar museum De Wieger, de voormalige woning van Hendrik Wiegersma. Er bestonden enige tijd plannen om in het Dinghuis een theehuis en restaurant te vestigen. Dit stuitte op heftige kritiek van streekarchivaris Van Emstede in de regionale pers. Als gevolg daarvan werd Van Emstede verboden om nog langer zonder voorafgaande goedkeuring van de aangesloten gemeenten publicaties te verzorgen. In het Dinghuis vestigde zich uiteindelijk een handelaar die oude wapens restaureerde.
In de negentiger jaren van de twintigste eeuw werd het pand in gebruik genomen als Vrije Academie, een centrum voor kunstzinnige vorming voor lokale amateurkunstenaars.
DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.
Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel
Installeer WikiTude voor uw android toestel: of WikiTude voor uw iPhone: door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.