Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

De Speuldries: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
[[File:Zijkant van de Speuldries P1080040.JPG|thumb|300px|Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen]]
[[File:Zijkant van de Speuldries P1080040.JPG|thumb|300px|Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen]]
[[File:Speeltoestellen van de Speuldries P1080042.JPG|thumb|300px|Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen]]
[[File:Speeltoestellen van de Speuldries P1080042.JPG|thumb|300px|Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen]]
[[Bestand:Ijsbeertjes aan een voordeur 13 januari 2018 LR.jpg|300px|thumb|IJsbeertjes collecteren op 13 januari 2018,de kinderen horen bij [[Scouting St. Jozef]]]]
'''De Speuldries''' is een speeltuin in de [[Sint-Jozefparochie (wijk)|Sint-Jozefparochie]].  
'''De Speuldries''' is een speeltuin in de [[Sint-Jozefparochie (wijk)|Sint-Jozefparochie]].  


Regel 40: Regel 41:


==Financiering==
==Financiering==
De inkomsten werden verkregen middels gemeentesubsidie en een jaarlijkse collecte. Om het een en ander te kunnen realiseren en de gelden voor de speeltoestellen bij elkaar te krijgen werd in 1953 gestart met de opzet van een financiële actie. Dit gebeurde toentertijd door een paar volwassenen, welke verkleed als beren (toen nog geen ijsberen) door de gemeente Deurne trokken. Uit deze financiële actie groeide in een later stadium de jaarlijkse ijsbeeractie. De actie vindt in de winter plaats meestal in januari.Vanwege het feit dat de speeltuin voor kinderen is bedoeld werden er uiteindelijk kinderen bij betrokken.Hierbij gaan kinderen als ijsbeertjes verkleed onder begeleiding van ouders en vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen. Daarnaast is de jaarlijkse Clubkascampagne Rabobank Peelland Zuid een belangrijke bron van inkomsten voor De Speuldries.
De inkomsten werden verkregen middels gemeentesubsidie en een jaarlijkse collecte. Om het een en ander te kunnen realiseren en de gelden voor de speeltoestellen bij elkaar te krijgen werd in 1953 gestart met de opzet van een financiële actie. Dit gebeurde toentertijd door een paar volwassenen, welke verkleed als beren (toen nog geen ijsberen) door de gemeente Deurne trokken. Uit deze financiële actie groeide in een later stadium de jaarlijkse ijsbeeractie. De actie vindt in de winter plaats meestal in januari. Vanwege het feit dat de speeltuin voor kinderen is bedoeld werden er uiteindelijk kinderen bij betrokken. Hierbij gaan kinderen als ijsbeertjes verkleed onder begeleiding van ouders en vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen. Daarnaast is de jaarlijkse Clubkascampagne Rabobank Peelland Zuid een belangrijke bron van inkomsten voor De Speuldries.


De totale werkzaamheden aan gemeenschapshuis en speeltuin kosten in 2008 zo'n 500.000 euro. De [[gemeente Deurne]] nam het leeuwenaandeel voor haar rekening.  
De totale werkzaamheden aan gemeenschapshuis en speeltuin kosten in 2008 zo'n 500.000 euro. De [[gemeente Deurne]] nam het leeuwenaandeel voor haar rekening.  


De speeltuin is ongeveer 40 are groot en geschikt voor groepen tot zo'n 250 kinderen. De toegang tot de Speuldries bleef gratis.
De speeltuin is ongeveer 40 are groot en geschikt voor groepen tot zo'n 250 kinderen. De toegang tot De Speuldries bleef gratis.


==Bestuur==
==Bestuur==
Het hoofd van de lagere jongensschool [[Petrus Henricus Martens (1894-1977)|Harrie Martens]] en [[Jan de Bont]], de voorzitter [[voetbalvereniging SJVV]] waren de eerste voorzitter en secretaris/penningmeester.<br>
Het hoofd van de lagere jongensschool [[Petrus Henricus Martens (1894-1977)|Harrie Martens]] en [[Jan de Bont]], de voorzitter [[voetbalvereniging SJVV]] waren de eerste voorzitter en secretaris/penningmeester.<br>
[[Johannes Maas (1917-1994)|Jan Maas]] was jarenlang voorzitter van de Speuldries.<br>
[[Johannes Maas (1917-1994)|Jan Maas]] was jarenlang voorzitter van de Speuldries.<br>
Sinds 1998 is Pieter-Jan Bankers voorzitter van De Speuldries.  
Sinds 1998 was Pieter-Jan Bankers voorzitter van De Speuldries. Hij werd opgevolgd door Joris Terheijden.
 
Willy van de Weijer hielp op 13 januari 2018 voor de 50e keer mee met de ijsbeeractie. Hij werd door het bestuur van de Speuldries in het zonnetje en in de bloemetjes gezet. De opbrengst was €3000,-


==Externe link==
==Externe link==
*[http://www.speeltuin-deurne.nl/ Officiële website van De Speuldries]
*[https://www.speeltuindespeuldries.nl// Officiële website van De Speuldries]
 
{{Appendix|2=
*"Deurne krijgt zijn eerste speeltuin.”  voorpagina van het [[Land- en Tuinbouwblad]] van zaterdag  10 september 1955.
*"Vijftien jaar speeltuin.” Tweede blad van het [[Weekblad voor Deurne]] van vrijdag 21 mei 1971.
----
{{references}}
}}
 


{{DEFAULTSORT:Speuldries,de}}
{{DEFAULTSORT:Speuldries,de}}
[[categorie:speeltuin]]
[[categorie:speeltuin]]

Huidige versie van 28 jul 2024 om 06:23

Speeltuin de Speuldries in 1984
Speeltuin de Speuldries in 1984
collecte door ijsbeertjes in 1979
collecte door ijsbeertjes voor de Speuldries 15 januari 2011 Foto: coll fam. Koolen
Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen
Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen
IJsbeertjes collecteren op 13 januari 2018,de kinderen horen bij Scouting St. Jozef

De Speuldries is een speeltuin in de Sint-Jozefparochie.


Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aanzet tot de speeltuin werd in 1935 gegeven door Hub van Doorne, toen hij met zijn gezin naar het Hofke van Marijke verhuisde.
Voor zijn dochter ontwierp hij ook een draaimolen, die werd voortbewogen door twee pony's. Toen in 1953 een stichting in het leven werd geroepen om een speeltuin te realiseren was de beoogde locatie oostelijk van het Hofke van Marijke een logische keuze.

In april 1954 werd definitief besloten om hier de speeltuin te realiseren. Waarschijnlijk werd de speeltuin in 1955 al in gebruik genomen maar pas op 13 mei 1956 verrichtte burgemeester Lambert Roefs, na de inzegening door pastoor Van Abeelen de officiële opening.

Rond 1978 was de speeltuin toe aan een grote opknapbeurt. De werkgroepleden die het onderhoud verrichtten, werden in de loop der jaren steeds ouder en de werkgroep kleiner.
Met de uitgifte van een brochure, getiteld: We hebben maar één speeltuin in Deurne; wat doen we daar mee?, werd geprobeerd aandacht voor het werk te vragen.

Zilveren jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de viering van het zilveren bestaansfeest in juni 1979 kreeg de speeltuin de naam De Speuldries. Een oproep om een voorstel in te dienen voor een naam voor de speeltuin leverde bijna vijfhonderd inzendingen op. De inzending van Marion Manders van de Jan van Goijenstraat werd uiteindelijk gekozen. De naam van de speeltuin is samengesteld uit de woorden -speul- (speel in het dialect) en -dries- (grasveld).

De vereniging werd nieuw leven ingeblazen en nadat in 1979 het 25-jarig jubileum was gevierd kon er in 1980 een mooi opgeknapte speeltuin worden heropend.
Het toenmalige bestuur had plannen om de speeltuin ook toegankelijk te maken voor mindervaliden. Er werd een meerjarenplanning opgezet en in samenwerking met diverse instanties en de NUSO (landelijke speeltuin vereniging) resulteerde dit in de oplevering van een unieke speeltuin in 1985.

Het resultaat was zodanig dat er door de NUSO een folder werd uitgegeven, met daarin een stappenplan voor de aanpassing van andere speeltuinen, dat gebaseerd was op de Speuldries.

De speeltuin werd in de regio een begrip en was/is regelmatig de bestemming van schoolreisjes.

Ondanks dat al in 1953 het Katholiek Eindhovens Speeltuinverband adviseerde om van de stichting een vereniging te maken duurde het tot 1989 voordat het officieel Speeltuinvereniging De Speuldries werd.

In 1997 werd vanwege nieuwe wet- en regelgeving dertig procent van de toestellen afgekeurd en was het weer tijd voor een grondige opknapbeurt. In samenwerking met de gemeente werd er een masterplan opgesteld en in 1999 werd door architect Jan Meindertsma van Bureau Speelmij een speellandschap gecreëerd met huisjes, bruggetjes en heuveltjes.

In 2001 werd er een familieschommel geplaatst, in 2003 een sproei-installatie en in 2004 werd de trampoline in gebruik genomen.

Gouden jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Toen De Speuldries op zondag 5 juni 2005 het vijftigjarig bestaan vierde, nam wethouder Peter Hanssen een nieuw speeltoestel officieel in gebruik. Kinderen konden meedoen aan een workshop van Jongleergroep Hebbes en Mang's Maskertheater gaf een voorstelling. In het Hofke van Marijke was een fototentoonstelling te zien over 50 jaar De Speuldries.

In 2008 onderging de speeltuin een grote renovatie. In het weekend van 5 tot en met 7 april 2008 werden het Hofke van Marijke en De Speuldries feestelijk heropend, tegelijk met het jaarlijkse lentefeest, met kermisattracties en kinderspelen en een ballonwedstrijd.
Er kwam een nieuw toiletgelegenheid, een ruimte voor de beheerder en een terras met overkapping. Verder werd de speeltuin uitgebreid met drie nieuwe toestellen.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

De inkomsten werden verkregen middels gemeentesubsidie en een jaarlijkse collecte. Om het een en ander te kunnen realiseren en de gelden voor de speeltoestellen bij elkaar te krijgen werd in 1953 gestart met de opzet van een financiële actie. Dit gebeurde toentertijd door een paar volwassenen, welke verkleed als beren (toen nog geen ijsberen) door de gemeente Deurne trokken. Uit deze financiële actie groeide in een later stadium de jaarlijkse ijsbeeractie. De actie vindt in de winter plaats meestal in januari. Vanwege het feit dat de speeltuin voor kinderen is bedoeld werden er uiteindelijk kinderen bij betrokken. Hierbij gaan kinderen als ijsbeertjes verkleed onder begeleiding van ouders en vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen. Daarnaast is de jaarlijkse Clubkascampagne Rabobank Peelland Zuid een belangrijke bron van inkomsten voor De Speuldries.

De totale werkzaamheden aan gemeenschapshuis en speeltuin kosten in 2008 zo'n 500.000 euro. De gemeente Deurne nam het leeuwenaandeel voor haar rekening.

De speeltuin is ongeveer 40 are groot en geschikt voor groepen tot zo'n 250 kinderen. De toegang tot De Speuldries bleef gratis.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofd van de lagere jongensschool Harrie Martens en Jan de Bont, de voorzitter voetbalvereniging SJVV waren de eerste voorzitter en secretaris/penningmeester.
Jan Maas was jarenlang voorzitter van de Speuldries.
Sinds 1998 was Pieter-Jan Bankers voorzitter van De Speuldries. Hij werd opgevolgd door Joris Terheijden.

Willy van de Weijer hielp op 13 januari 2018 voor de 50e keer mee met de ijsbeeractie. Hij werd door het bestuur van de Speuldries in het zonnetje en in de bloemetjes gezet. De opbrengst was €3000,-

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • "Deurne krijgt zijn eerste speeltuin.” voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 10 september 1955.
  • "Vijftien jaar speeltuin.” Tweede blad van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 21 mei 1971.