Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

De Ceelen-mennekes: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:




De verhalen over de schelmenstreken van  Nol en Tinus Zeelen en de bekende foto van de tweelingbroers die in 1927 in de tuin van [[De Wieger (gebouw) |De Wieger]]  gemaakt werd toen ze als gildebroeders de vendelgroet aan [[Hendrik Josephus Maria Wiegersma (1891-1969)|dokter Wiegersma]] brachten, zijn in [[Deurne]] onder de titel “Ceelen-mennekes” vele malen gebruikt in diverse foto-, geschiedenisboeken, krantenpublicaties enzovoorts.
De verhalen over de schelmenstreken van  Nol en Tinus Zeelen en de bekende foto van de tweelingbroers die in 1927 in de tuin van [[De Wieger (gebouw) |De Wieger]]  gemaakt werd toen ze als gildebroeders de vendelgroet aan [[Hendrik Josephus Maria Wiegersma (1891-1969)|dokter Wiegersma]] brachten, zijn in Deurne onder de titel “Ceelen-mennekes” vele malen gebruikt in diverse foto-, geschiedenisboeken, krantenpublicaties enzovoorts.


Over de ware identiteit van deze broers was echter weinig bekend. Ook in het boek van [[Franciscus Cornelis Martens (1922-2011)|Frans Martens]] "kent u ze nog… de Deurnenaren"  worden de broers met de achternaam “Ceelen” genoemd terwijl die in het bevolkingsregister niet terug te vinden was. Maar toen Fien Verrijt, lid van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]], op zoek ging naar de achtergrond van de gebroeders werd op 16 januari 2013 duidelijk dat de achternaam “Zeelen” was. De geschiedenis bleek hier niet te kloppen met de algemene aanname betreffende de naam “Ceelen”  respectievelijk “Ceelen-mennekes”.  
Over de ware identiteit van deze broers was echter weinig bekend. Ook in het boek van [[Franciscus Cornelis Martens (1922-2011)|Frans Martens]] "kent u ze nog… de Deurnenaren"  worden de broers met de achternaam “Ceelen” genoemd terwijl die in het bevolkingsregister niet terug te vinden was. Maar toen [[Fien van Rixel|Fien Verrijt]], lid van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]], op zoek ging naar de achtergrond van de gebroeders werd op 16 januari 2013 duidelijk dat de achternaam “Zeelen” was. De geschiedenis bleek hier niet te kloppen met de algemene aanname betreffende de naam “Ceelen”  respectievelijk “Ceelen-mennekes”.  
   
   
Onder de juiste titel : [[Zeelen-mennekes]] meer over de gebroeders.
Onder de juiste titel : [[Zeelen-mennekes]] meer over de gebroeders.


[[categorie:bijnaam]]
[[categorie:bijnaam|Ceelen-mennekes,de]]

Huidige versie van 24 mei 2023 om 10:14

Op 16 januari 2013 kregen Martinus (Tinus) Zeelen (1862-1935) en zijn tweelingbroer Arnoldus (Nol) Zeelen (1862-1929), samen vaak beschreven als De Ceelen-mennekes, hun eigen naam terug.


De verhalen over de schelmenstreken van Nol en Tinus Zeelen en de bekende foto van de tweelingbroers die in 1927 in de tuin van De Wieger gemaakt werd toen ze als gildebroeders de vendelgroet aan dokter Wiegersma brachten, zijn in Deurne onder de titel “Ceelen-mennekes” vele malen gebruikt in diverse foto-, geschiedenisboeken, krantenpublicaties enzovoorts.

Over de ware identiteit van deze broers was echter weinig bekend. Ook in het boek van Frans Martens "kent u ze nog… de Deurnenaren" worden de broers met de achternaam “Ceelen” genoemd terwijl die in het bevolkingsregister niet terug te vinden was. Maar toen Fien Verrijt, lid van heemkundekring H.N. Ouwerling, op zoek ging naar de achtergrond van de gebroeders werd op 16 januari 2013 duidelijk dat de achternaam “Zeelen” was. De geschiedenis bleek hier niet te kloppen met de algemene aanname betreffende de naam “Ceelen” respectievelijk “Ceelen-mennekes”.

Onder de juiste titel : Zeelen-mennekes meer over de gebroeders.