Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Wachtpost 21: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Wachtpost 21''' was een [[wachtpost]] aan de [[spoorweg]] Eindhoven-Venlo en bevond zich nabij de spoorwegovergang [[Paardekopweg]] [[Leegveld]].  
[[Bestand:03.229.jpg|thumb|400px|De kinderen van spoorwegwachter Johannes Janssen voor hun bijenhal bij Wachtpost 21<br><small>foto collectie Jan van de Mortel</small>]]
'''Wachtpost 21''', ook wel '''wachtpost Janssen''' genoemd, was een [[wachtpost]] aan de [[spoorweg]] Eindhoven-Venlo en bevond zich nabij de spoorwegovergang tussen de [[Paardekopweg]] en het [[Leegveld]].  


[[Petronella van Wetten (1877-1935)|Petronella van Wetten]], de weduwe van [[Johannes Janssen (1874-1912)|Johannes Janssen]], was spoorwegwachteres en woonde na het overlijden van haar man met de kinderen in Wachtpost 21.


==Situering==
Petronella van Wetten, de weduwe van [[Johannes Janssen (1874-1912)|Johannes Janssen]], was spoorwegwachter en woonde ook na het overlijden van haar man met haar kinderen in Wachtpost 21.
{{
#display_point:
service=googlemaps
|address=51.44828368164053, 5.864810943603516
|zoom=16
|height=400
|width=500
|type=hybrid
}}


Op de [[Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne]] is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 21 gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de [[gemeente Deurne]] aanwezig waren.
In het [[Nieuwsblad van Deurne]] van 16 december 1922 kondigde burgemeester en wethouders met de volgende tekst aan dat de afsluiting en bewaking van deze overweg, samen met die bij de [[wachtpost 26|wachtposten 26]] en [[wachtpost 27|27]], zou worden opgeheven.


:'''''BEKENDMAKING.'''''
:''Burgemeester en Wethouders van Deurne, c.a.''
:''Brengen ter openbare kennis, dat de bewaking en de afsluiting van den overweg over den spoorweg zal word opgeheven bij: wachtpost 21 Wed. Janssen, op den weg naar Griendtsveen, wachtpost aan het Pannenhuis. wachtpost 26 op den [[Kleine Bottel|kleinen Bottel]] bij [[Martinus Berkers (1865-1942)|M. J. Berkers]], [[Wachtpost 27]] op de [[Rakt]] bij [[Peter Johannes Matheij (1879-1952)|Mathey]]. Een ieder wordt dus gewaarschuwd bij die overgangen de noodige voorzichtigheid en oplettendheid in acht te nemen.<br>De overwegen, die niet meet worden afgesloten en bewaakt zijn kenbaar gemaakt door een waarschuwingsbord bestaande uit een in zwart-witte kleuren geschilderden paal, hoog ongeveer 2,75 M, met aan het boveneinde twee elkaar kruisende borden lang 1,30 M. en breed 0,15 M. waarop onderscheidelijk vermeld staat ''Onbewaakte overweg'' en ''Let op de treinen''.<br>Op die wegen, waarover ook rijverkeer bij nacht plaats heeft, zal aan de paal van den spoorweg afgekeerde zijde een rooden reflectuur worden aangebracht.<br>Deurne 16 Dec. 1922<br>De Burgemeester en Wethouders voornoemd<br>De Secretaris [[Jan Mathias Goossens (1887-1970)|J M. Goossens]], De Burgemeester [[Johannes Casper van Beek (1877-1951)|J. C. van Beek]]''


[[categorie:gebouw]]
Op de [[lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne]] is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 21 gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de [[gemeente Deurne en Liessel]] aanwezig waren.
 
[[Categorie:Wachtpost]]
[[Categorie:Spoorweg]]
[[Categorie:Spoorweg]]

Huidige versie van 6 jan 2019 om 12:25

De kinderen van spoorwegwachter Johannes Janssen voor hun bijenhal bij Wachtpost 21
foto collectie Jan van de Mortel

Wachtpost 21, ook wel wachtpost Janssen genoemd, was een wachtpost aan de spoorweg Eindhoven-Venlo en bevond zich nabij de spoorwegovergang tussen de Paardekopweg en het Leegveld.


Petronella van Wetten, de weduwe van Johannes Janssen, was spoorwegwachter en woonde ook na het overlijden van haar man met haar kinderen in Wachtpost 21.

In het Nieuwsblad van Deurne van 16 december 1922 kondigde burgemeester en wethouders met de volgende tekst aan dat de afsluiting en bewaking van deze overweg, samen met die bij de wachtposten 26 en 27, zou worden opgeheven.

BEKENDMAKING.
Burgemeester en Wethouders van Deurne, c.a.
Brengen ter openbare kennis, dat de bewaking en de afsluiting van den overweg over den spoorweg zal word opgeheven bij: wachtpost 21 Wed. Janssen, op den weg naar Griendtsveen, wachtpost aan het Pannenhuis. wachtpost 26 op den kleinen Bottel bij M. J. Berkers, Wachtpost 27 op de Rakt bij Mathey. Een ieder wordt dus gewaarschuwd bij die overgangen de noodige voorzichtigheid en oplettendheid in acht te nemen.
De overwegen, die niet meet worden afgesloten en bewaakt zijn kenbaar gemaakt door een waarschuwingsbord bestaande uit een in zwart-witte kleuren geschilderden paal, hoog ongeveer 2,75 M, met aan het boveneinde twee elkaar kruisende borden lang 1,30 M. en breed 0,15 M. waarop onderscheidelijk vermeld staat
Onbewaakte overweg en Let op de treinen.
Op die wegen, waarover ook rijverkeer bij nacht plaats heeft, zal aan de paal van den spoorweg afgekeerde zijde een rooden reflectuur worden aangebracht.
Deurne 16 Dec. 1922
De Burgemeester en Wethouders voornoemd
De Secretaris J M. Goossens, De Burgemeester J. C. van Beek

Op de lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 21 gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne en Liessel aanwezig waren.