Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 10 maart 1948

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 10 maart 1948 legde het huis van Petrus Hoonings (Peerke) aan de Walsbergseweg in as.


Rond 10 uur 's morgens ontdekte een dochter van Hoonings, die alleen thuis was, dat het strooien dak van het huis in brand stond. Ze probeerde, terwijl ze om hulp riep, nog wat huisraad te redden. Buurlui die op het land aan het werk waren schoten te hulp en een 16-jarige jongen werd weggestuurd om de brandweer te alarmeren. Toen de brandweer pas rond half twaalf op de hoogte gebracht was, lag het huisje al helemaal in de as. Naar de mening van de brandweercommandant had de brandweer, ook als ze direct ter plaatse was geweest, niets van het gammele huisje kunnen redden.
De weduwnaar Peerke Hoonings stond met zijn talrijke gezin op straat en werd de eerstvolgende nachten door de buurt opgevangen.
Met het puin van het afgebrande huis werd de zandweg opgelapt, die destijds nog liep vanaf de Walsbergseweg tussen het huis van Hoonings en Van de Weijer door naar de Middelberken. Toen later deze zandweg kwam te vervallen werd het gestorte puin hergebruikt voor de erfverharding bij Van de Weijer.