U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vlierdens Verleden 721-1926

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlierdens Verleden 721-1926
Vlierdens Verleden.jpg
Auteur Henk Beijers & Pieter Koolen
Genre Geschiedenis van Vlierden
Uitgever Sint Willibordusparochie en heemkundekring HN Ouwerling
Uitgegeven 1996
Locatie hkk 07.D.19
ISBN 90-803263-1-3
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Vlierdens Verleden 721-1926 werd in 1996 uitgegeven ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Vlierdense parochiekerk.


De auteurs Henk Beijers en Pieter Koolen bleken beide Vlierdense voorouders te hebben en raakten zodoende in 1978 geïnteresseerd in de historie van Vlierden. Door bemiddeling van streekarchievaris René Jansen kwamen zij met elkaar in contact en besloten hun lokaal-historisch onderzoek samen voort te zetten. In 1996 resulteerde dit met medewerking en op initiatief van heemkundekring H.N. Ouwerling en parochiebestuur van Vlierden in de publicatie van dit boek.

Na het verschijnen van het boek ging Henk Beijers zich specialiseren in het ontsluiten van talloze bronnen in diverse archieven van het rijksarchief in 's-Hertogenbosch, later het Brabants Historische Informatiecentrum (BHIC) en Pieter Koolen ging zich wijden aan het verleden van Deurne. Het verschijnen van Vlierdens Verleden 721-1926 was tevens het startpunt van de dataverzameling Docu-Data-Deurne.

Het boek is ook opgenomen in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling en is te vinden op locatie 07.D.19.

Erratum / aanvulling[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Op pagina 171 staat vermeld: In 1965 wordt het aloude 'kasteeltje' definitief gesloopt. Het Weekblad voor Deurne van 11 september 1964 meldde echter: Het kasteeltje van de Baarschot is thans gesloopt. Het puin moet nog voor een gedeelte worden opgeruimd.
  2. Op bladzijde 248 staat onder het hoofdstuk "Het huisbezoekboekje van de geestelijkheid" geschreven: De toenmalige pastoor volgde een bepaalde route ....... De nummervolgorde van de bijbehorende lijst op bladzijde 249 tot en met 252 blijkt te corresponderen met de wijknummers van Wijk V (Vlierden).