U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Veldstraat 39

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Holten's Molen.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Holten's Molen aan de Veldstraat 39 in Deurne is de enige molen in West-Europa met een drieledige functie.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het is een bakstenen beltmolen die in 1890 is gebouwd als korenmolen. Uit concurrentie overwegingen werd al spoedig besloten om ook olie te gaan slaan.
 • In 1909 sloot men de molen aan op een boomzaag in een houtenschuur naast de molen. Hierdoor ontstond de unieke situatie dat de molen drie functies tegelijk had.
 • In 1942 werd de molen voorzien van stroomlijnwieken. Hierdoor was het mogelijk met veel minder wind te malen.
 • Na 1960 werd de molen niet meer gebruikt, waarna verval snel toesloeg.
 • De molen werd in 1971 door brand verwoest.
 • Sinds 1990 heeft de Stichting Holten's Molen zich over de molen ontfermd.
 • In 1993 werd de molen voor het symbolische bedrag van één gulden door de gemeente overgedragen aan de Stichting Holten's Molen. De stichting kreeg er een cheque bij van 25.000 gulden, waarmee de restauratie ter hand kon worden genomen. Dit gebeurde onder leiding van de Veldhovense molenbouwer De Jongh.
 • In 1998 was de molen weer hersteld als koren- en oliemolen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd na een toespraak door Carla Berkers-Holten, dochter van Louis Holten, de molen officieel opnieuw in gebruik genomen.

De Wieken[bewerken | brontekst bewerken]

De wieken hebben een vlucht van bijna 26 meter. Ze zijn voorzien van een speciale stroomlijn neus waardoor de kracht geweldig toeneemt. De wieken drijven via een koningsspil zowel de korenmolen, het olieslagwerk en de zagerij aan.

De korenmolen[bewerken | brontekst bewerken]

De korenmolen is uitgerust met twee koppels maalstenen met een doorsnede van 1,5 meter. Het ene stel is gemaakt van basaltlava, een steensoort die bij uitstek geschikt is voor het malen van tarwe.Het andere stel stenen bestaat uit zeer scherpe kwartskorrels, die in staat zijn om prima roggemeel te malen. Verder is er nog een hulpgemaal aanwezig waarmee gemalen kan worden als er geen wind is. Deze stenen hebben een diameter van 1,2 meter.

De olieslagerij[bewerken | brontekst bewerken]

Het oliehoudende zaad (lijnzaad of koolzaad) wordt onder toevoeging van een beetje water geplet met pletstenen van elk 2000 kg. (ook wel kollergang genaamd). Na het pletten wordt de aldus verkregen brij verwarmd tot ongeveer 55 graden op een vuister (een met hout gestookt fornuis). Het verwarmde en geplette zaad wordt daarna in speciale zakjes gedaan en vervolgens van de olie ontdaan in een houten pers. Vroeger was de combinatie van korenmolen en een kleinschalige olieslager heel gebruikelijk. Nu is Holten's Molen de enige in zijn soort.

De Zagerij[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve olie slaan en meelmalen, kan de molen ook houtzagen. Dit gebeurt met een meer dan honderd jaar oude machine die door een vernuftig stelsel van kamwielen en riemen door de molen in beweging wordt gezet.

De vertikale zaag maakt ongeveer 90 slagen per minuut en bij elke opgaande slag wordt de boom 1-4 mm opgeschoven door het krabbelwerk. De maximale lengte van de te zagen stammen is zes meter.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Door de aandacht voor het detail, maar vooral ook doordat alles in de molen ook daadwerkelijk gebruikt wordt, herleeft de sfeer zoals die vroeger altijd was.

Beelden van Holten's Molen[bewerken | brontekst bewerken]

de molen
de molen  
de molen
de molen  
Wentelas met heien
Wentelas met heien  
Vuister
Vuister  
Interieur zagerij
Interieur zagerij  


De mensen van Holten's molen[bewerken | brontekst bewerken]

Frans van Oosterhout
Frans van Oosterhout  
Leo Elbers
Leo Elbers  
Jan van Woezik
Jan van Woezik  
Charles de Theije en Wim Scharroo
Charles de Theije en Wim Scharroo  
Jan van Erp
Jan van Erp  
Nicole Gijpman en Miriam Gellen
Nicole Gijpman en Miriam Gellen  
Rina Ketelaars-Kuijpers
Rina Ketelaars-Kuijpers  
Lenie van de Mortel
Lenie van de Mortel  
Nel de Theije Foto's: collectie Harrie Jegerings
Nel de Theije

Foto's: collectie Harrie Jegerings

 


Film[bewerken | brontekst bewerken]

Cineast Jan Kanters produceerde in 2001 de 40 minuten durende film: “6 Generaties Holten leefden van de wind en daarna…”

Amateurbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1989 tot 1998 heeft een grote groep mensen zich ingespannen om de in verval geraakte “Holten’s molen, een uniek koren-, olie-, en zaagmolen in Europa, te restaureren. Amateurfilmers Jan Kuijten en Jacques Moors van Videoclub Deurne hebben dat restauratieproces gevolgd, gefilmd en er een videoverslag uit samengesteld voorzien van commentaar door Ben Timmers. De videobeelden zijn ter beschikking gesteld aan heemkundekring H.N. Ouwerling voor publicatie via DeurneWiki

 • Videoverslag van de officiële ingebruikname van de totaal gerestaureerde “Holten's Molen”.
 • Videoverslag van het restauratieproces van Holten's molen:
 • Videoverslag van de bouw en ingebruikname van de nieuwe houtzagerij.
 • Videoverslag van een excursie naar in werking zijnde molen.


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse toeristische informatie uitgegeven door de "stichting Holten's Molen"

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Holten's Molen
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Deze molen werd in 1890 als windgraanmolen gebouwd door Louis Holten. In resp. 1893 en 1909 werd de molen verder uitgerust met een olieslagerij en houtzagerij, waardoor de unieke combinatie van drie functies ontstond. De opkomst van de boerenbonden en andere technieken betekende in 1956 het einde van het malen met deze windmolen. Na een periode van verval en onttakeling is de molen in 1989 door Stichting Holten’s Molen voor ƒ 1,- van de gemeente gekocht waardoor sloop werd voorkomen. Een restauratie van ongeveer 10 jaar maakte het mogelijk om op 24 oktober 1998 de molen als volwaardige, werkende graanmaalderij en olieslagerij opnieuw open te stellen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Holten's Molen Deurne.jpg
Getoond plaatje Holten's Molen Deurne.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.464836° N, 5.803117° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.