U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Stichting Sempa

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechts professor Geboers. (foto coll. Fam. Van Kuijlenburg)

Stichting Sempa, waarbij Sempa een samentrekking was van de beginletters van Seminarie-papier, was een statutair in Boxtel gevestigde stichting die vanuit Liessel oud papier ophaalde en verhandelde om met de opbrengst daarvan bij te dragen aan de opleiding van priesterstudenten.


Rond de jaren 1950 spaarde Veltmans in Liessel zijn oud papier op. In de avonduren werd door Nard van Kuijlenburg met paard en wagen bij collega's van Veltmans in de directe omgeving extra papier opgehaald. Dit papier werd door Veltmans verkocht en de opbrengst schonk hij aan professor Frans Geboers, die van Liessel afkomstig was.

Professor Geboers werd hierdoor op het idee gebracht om een stichting op te richten. Nard werd in 1953 zijn eerste medewerker. Spoedig werd een auto met aanhanger gekocht en zijn eerste knechtje was Frans Boerenkamps uit Deurne. Deze (ondanks dat hij geen bouwvakker was) metselde achter de woning van Nard aan de Zandstraat in Liessel een garage voor deze Volkswagen pickup. Het bedrijf breidde uit en weldra was er ook in Boxtel een ploeg papierophalers in dienst, terwijl er in Liessel een extra pickup met aanhanger bijkwam. Vanuit Liessel bestreek men een rayon van Budel tot aan Velden. De Maas werd dan met veerpont overgestoken. Het bedrijf ging ten onder aan zijn eigen succes, immers de prijzen van het oud papier stegen en de concurrentie vanuit verenigingen werd zo groot dat het niet meer rendabel was om betaalde krachten papier op te laten halen.

Van 1955 – 1960 werd het oud papier opgeslagen in een schuur bij Helmus Joosten op het adres Mgr. Berkvensstraat 47. In 1960 werd een nishut in gebruik genomen achter de woning van Tinus Smits op het adres Loon 9. In 1968 is de nishut verplaatst naar de Hoogdonkseweg nabij de woning van Sjaak van Loon.

Nard van Kuijlenburg uit Liessel werkte 18 jaar voor de stichting Sempa. Andere medewerkers waren onder meer: Gijsje Adriaans, Pietje van de Weerden, Theo Koolen, Piet van de Mortel, Gerard Hurkmans, Tinus Smits, Piet Hurkmans (pleegzoon van Tinus Smits), Frans van Loon, Sjaak van Loon en diens echtgenote Bertha van Loon-Smits (een nicht van Tinus Smits).

Bertha van Loon-Smits en Piet Hurkmans bezig met het sorteren van oud papier
Foto: collectie Liessels Historisch Erfgoed

Dagelijks reden twee busjes uit om in Oost-Brabant en Noord-Limburg oud papier te verzamelen.
In 1973 is het ophalen gestopt.
Vanaf begin 1982 wordt in Liessel maandelijks oud papier huis-aan-huis opgehaald door het Sint Hubertusgilde.