U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Franciscus Geboers (1907-1993)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franciscus Geboers
Frans Geboers LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Geboers
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 12 mei 1907
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 3 februari 1993
Beroep(en) geestelijke, leraar
Stamboom.png Geboers

De in Liessel geboren professor Franciscus (Frans) Geboers (1907-1993) gaf les aan het seminarie Beekvliet en verrichtte pastorale activiteiten in de parochie Esch.


Frans was het vijfde kind uit een gezin van negen kinderen van Johannes Geboers (1877-1949) en Gertruda Peeters (1873-1943).

In september 1920 startte hij in Sint-Michielsgestel met zijn priesterstudie.

Hij werd op 21 mei 1932 in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch tot priester gewijd. Op 26 mei 1932 droeg hij in Haaren zijn eerst mis op en drie dagen later, op 29 mei 1932, was het feest in Liessel toen hij daar zijn eerst misoffer vierde.

In 1934 werd hij kapelaan te Valkenswaard, waar hij de eerste geestelijk adviseur werd van de nieuw opgerichte voetbalvereniging RK VSV.[1]

Frans gaf ook leiding aan de Stichting Sempa, een oorspronkelijk in Boxtel gevestigd bedrijfje dat later naar Liessel verhuisde en oud papier ophaalde en verhandelde om met de opbrengst daarvan de opleiding van priesterstudenten te bekostigen. Sempa is een samentrekking van de beginletters van Seminarie-papier.

In Boxtel was hij directeur van de Bloedprocessie en 'beschermheer' van de broederschap 'Portantes Sanguinem Sacrum', de twaalf dragen die het schrijn in de processie dragen.[2]

Hij was geen universitair hoogleraar maar kreeg de eretitel professor waarschijnlijk omdat hij als leraar Frans en Latijn aan het seminarie door de leerlingen als zodanig werd aangesproken.

Hij was gildeheer van het Sint-Willibrordusgilde in Esch. Hij was daar ook eigenaar van twee inmiddels afgebroken kleine huisjes.[3]

Frans Geboers is onderscheiden als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij overleed in 's-Hertogenbosch en werd in Esch begraven.

Bronnen, noten en/of referenties