U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationsstraat 44

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het pand met het hekwerk ervoor is Stationsstraat 42. Links naast dit pand stond tot medio 1937 het boerderijtje van Fried Beekers
Na afbraak van het boerderijtje van Fried Beekers bouwde Harrie Goossens op die plek een winkel-woonhuis.
Stationsstraat 44.
(foto collectie Oudheidkamer.
Het interieur van het pand van Harrie Goossens bij de opening.
foto collectie: Frans Gloudemans

Op het adres Stationsstraat 44 (voorheen: huisnummer B.19) stond tot medio 1937 de boerderij van de familie Fried Beekers.


In 1832, bij de invoering van het kadaster, stond nog geen enkel huis aan de noordzijde van de Stationsstraat tussen de Aaltje Reddingiusstraat en de Heuvelstraat en kon men vrij over de akkers naar de aloude hoeve Ten Velde aan de Helmondseweg kijken. Het perceel sectie E.7, waarvan de grond van Stationsstraat 44 een onderdeel vormde, was in 1832 eigendom van Mathijs Goossens.

Een chronologisch overzicht van de bewonings- en bouwgeschiedenis:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mogelijk in 1859 bouwde de landbouwer, bakker en herbergier Andries Wouters zijn bakkerij annex herberg De Bult. Bij de herberg was ook een beugelbaan.
  • In 1889 vertrok bakker en herbergier Andries Wouters naar Horst en verkocht hij zijn huis met de bijhorende landerijen aan de Stationsstraat aan landbouwer, rijtuigenverhuurder en herbergier Godefridus Beekers.
  • In 1894 liet Beekers het pand Stationsstraat 44 (huidige huisnummering) bouwen, op perceel bouwland E 1693 groot 1810 m2 en leende daartoe 1000 gulden en het jaar daarop nog eens 1250 gulden.
  • In 1902 verkocht Beekers een deel van zijn tuin, ongeveer 600 m², aan de familie Swinkels, die daarop het pand Stationsstraat 42 liet bouwen.
  • Harrie Goossens kocht via een publieke veiling op 1 en 8 april 1937 het huis en tuin sectie E 2001 van artikel op de legger 3620/12 van Godefridus Beekers. Hij kreeg op 18 juni 1937 een bouwvergunning voor het oprichten van een nieuw woon- en winkelpand. Op 23 juni 1951 kreeg hij een bouwvergunning om zijn zaak uit te breiden en voor het aanbrengen van een toegangshek.
  • Op 16 oktober 1981 verkocht Harrie Goossens een deel van de grond aan de gemeente Deurne; het overige verkocht hij op 4 augustus 1981 aan de huurder van het pand zijnde Wim van Wetten. Hij was oud-werknemer en neef van Harrie Goossens en zette de winkelactiviteiten van Harrie voort.
  • Vanaf 15 mei 2020 wordt het pand, na enkele jaren leegstand, bewoond door het gezin van Henk-Jan Evers, een kleinzoon van notaris van den Wildenberg. Door het vaststellen van de Centrumvisie van de gemeente in december 2019 valt het pand onder het 'beheersgebied' van het centrum. In die hoedanigheid is het bewonen van de winkel op de begane grond toegestaan, iets wat het grote gezin goed van pas komt.