U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Station Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stationschef Pieter Hollestelle op perron 1, te midden van treinreizigers en een uit Venlo aankomende dieselelektrische trein (baanvak nog niet geëlektrificeerd). Rechts achter stationschef Hollestelle is nog net te zien hoe spoorwegmedewerker Maas uit Lierop (in uniform) de overwegbomen van de Vlierdense overweg vanaf die plaats met de hand bediende.
Foto: 1947-1956, collectie familie Hollestelle.

Station Deurne is het spoorwegstation / treinstation van Deurne en ligt aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo. Het is de plaats waar treinen stoppen en vertrekken en de reizigers kunnen in-, uit- en overstappen. Aanvankelijk kon men er ook goederen (ver)laden.


De perrons bevonden zich aanvankelijk in een volledig door spoorwegpersoneel gecontroleerd gebied en waren alleen voor reizigers toegankelijk. Wie met de trein wilde reizen moest bij het loket in het stationsgebouw een kaartje kopen en kon dan via de uitgang aan de achterkant van het stationsgebouw de perrons bereiken, vaak niet zonder zijn kaartje te laten knippen. Voor het uitzwaaien van reizigers moest men nog tot midden van de 20e eeuw een perronkaartje kopen.[1] De aankomende reizigers moesten de perrons via een speciale uitgang die zich naast het gebouw bevond, het gebied verlaten. In het stationsgebouw bevond zich een algemene wachtkamer, de lokaliteit waar iedereen op de trein moest wachten. In 1892, 26 jaar na de opening, kregen reizigers de beschikking over een afzonderlijke le /2e klas wachtkamer en een 3e klas wachtkamer.

Literatuur

  • Publicatie door R.J. Jansen, streekarchivaris in het “Weekblad voor Deurne” op 5 sept. 1991.
  • Schriftelijke toelichting van Victor Lansink van het Utrechts Archief op 14-1-2011

Filmbeelden

Josef Arnold Tromp (1891-1976) was van 1935 tot 1961 notaris in Deurne. Hij was een verwoed amateur-filmer. De zeldzame filmbeelden die hij in de jaren dertig van de 20e eeuw van aankomende en vertrekkende stoomtreinen op het station van Deurne maakte zijn in november 2011 door familie ter beschikking gesteld aan heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne. De heemkundekring kreeg ook het publicatierecht zodat de filmbeelden onder andere ter illustratie van relevante artikelen via DeurneWiki aan de Deurnenaren getoond kunnen worden.

Andere filmbeelden (niet van de familie Tromp):

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ludovicus van de Mortel (1850-1918), zoon van Martinus van de Mortel (1810-1891), werd in 1875 op 24 jarige leeftijd op het station Deurne betrapt op aanwezigheid op het perron zonder geldig kaartje. Hij kreeg daarvoor een boete van 1 gulden. Hij haalde toen mensen af van de trein Maastricht-Moerdijk.