U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Jozefkapel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voltreffer bij de bevrijding in 1944.
Foto collectie kloosterarchieven van Sint-Agatha
Achteraanzicht van de Sint-Jozefkapel.
Foto collectie Jan Vermazeren
Het interieur van de Sint-Jozefkapel.
Foto collectie gemeente Deurne
Het nieuwe altaar en nieuwe communiebank.
Foto: collectie Archief Zrs Franciscanessen SFIC Veghel - Huize St. Joseph Deurne

Met de Sint-Jozefkapel wordt de voormalige kloosterkapel van de zusters Franciscanessen bedoeld die onderdeel uitmaakte van Huize St. Joseph aan de Kruisstraat 3 in Deurne.


Met de bouw van deze eenbeukige neogotische kloosterkapel met vieringtorentje werd, samen met de overige onderdelen van het kloostercomplex, in 1924 begonnen. Op 23 december 1925 werd de kapel door het verzorgingstehuis St. Jozef in gebruik genomen.

In 1943 werd er een een gebrandschilderde raam geplaatst, geproduceerd door Pieter Wiegersma en geschonken door Hub van Doorne.

Op zaterdagavond 23 september 1944, daags voor de bevrijding, hield rector Eijgenraam een ontroerende toespraak in de Sint-Jozefkapel en gaf alle zusters de generale absolutie waarna ze zich ter ruste begaven. Diezelfde nacht rond twaalf uur schoten Engelse militairen een voltreffer op de kapel. De kapel kreeg de eerste voltreffers; één middenin, de andere voor aan de zijkant van het priesterkoor. Deze richtten een behoorlijke schade aan: het grote beeld van Sint-Josef lag te pletter en de banken waren helemaal onder puin. Bij nader onderzoek bleek dat meerdere kamers getroffen waren, maar niemand van de huisgenoten had enig letsel opgelopen. De rest van de nacht werd doorgebracht in de gangen. Ook de zieken lagen op bedden en brancards in de lange voorgang van het huis terwijl bij tussenpozen de granaten rond het huis vlogen en nu en dan een inslag in de nabijheid werd gehoord. Vele gewonden werden binnengebracht. Elk uur kwam er een nieuwe aanval van granaten, en kort na de middag had Deurne het zwaar te verduren. Granaat op granaat beukte ook op het huis. De slagen waren zo zwaar en kwamen zo dicht bij elkaar, dat de zusters meenden dat heel het huis vernietigd zou worden.

Twee jongens die in het huis verpleegd waren klommen op het dak van de kapel om de Rode Kruisvlag, die plat op het dak lag, rechtop te zetten. Het gebeuk op het huis hield daarmee op. Later vertelde een Engelse officier, dat zij meenden, dat het huis een Duits munitiedepot was en dat het hen niet gelukt was het gebouw in brand te schieten. Toen de witte vlag met het rode kruis omhoog kwam, werd het vuren direct gestaakt.

Op 27 november 1947 werden in de kapel nog twee gebrandschilderde ramen Kerstmis en Pinksteren geplaatst, in 1948 gevolgd door een derde raam met als thema Pasen.

Het feestgeschenk bij het eeuwfeest van de Zusters Franciscanessen in Deurne in 1956, waar de mensen van alle Deurnese kerkdorpen aan bijgedragen hadden, bestond uit een nieuw altaar en een nieuwe communiebank dat vervaardigd was bij de firma Vervoordeldonk in Den Bosch. Het smeedwerk was van de Bossche kunstsmid Cordan. Na vijf weken behelpen met de kleinere ziekenkapel konden de zusters op 19 juli 1956 de gerenoveerde kloosterkapel weer in gebruik nemen.

Met kerstmis 1956 werd een nieuwe kruisweg, reproducties van de kruisweg van Charles Eyck, in gebruik genomen, gemaakt door de firma Borzo in Den Bosch.

Op 4 juni 1967 werd een nieuw orgel geplaatst door de firma Bernard Pels en Zoon. Dit orgel werd in 1994, voor de afbraak van de kapel, herplaatst in de kerk van de Heilige Geestparochie in Deurne-West.

In het weekend van 5 en 6 maart 1994 werd de laatste eucharistie in de kapel gevierd en sprak pastoor Hasselman een afscheidswoord.

Bronnen, noten en/of referenties