U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Hasselman (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Hasselman
Ton Hasselman.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Hasselman
Roepnaam Ton
Geboorteplaats Venlo-Blerick
Geboortedatum 2 oktober 1946
Beroep(en) pastoor van Deurne-Centrum

Antonius (Ton) Hasselman (1946) was pastoor van de oude parochie te Deurne van 1 september 1982 tot 1 juli 2000.


Ton Hasselman bezocht van 1959 tot 1969 het seminarie van de congregatie van de paters van de Heilige Geest in Weert en in Gemert. Van 1969 tot 1974 volgde hij zijn pastorale opleiding in Weert. Hij vervolgde zijn (hogere) opleiding bij de theologische school in Eindhoven en ging, toen de school in Eindhoven werd opgeheven, over naar de hogeschool voor Theologie en Pastoraat in Heerlen. In dezelfde periode was hij twee jaar student-assistent in de Heilige Hartparochie in Tegelen en twee jaar pastoraal-stagiar in de Sint Lambertusparochie in Helden-Dorp.

Aansluitend / vanaf 1975 was hij voor een periode van zeven jaar pastor, districtscatecheet en identiteitsbegeleider binnen het dekenaat Uden en in de Paulusparochie in Uden en daar werd hij ook door Mgr. Bluijssen als wereldheer tot priester gewijd.

Na deze periode wilde hij graag werkzaam zijn in het basispastoraat en zo werd hij per 1 september 1982 als pastoor benoemd in de Sint-Willibrordusparochie in Deurne-centrum als opvolger van pastoor Clemens Gerris (1917-1987). In 1992 kwam daar het pastoraat van de Sint-Gerardus Majellaparochie in Walsberg nog bij. Eind 1996 werd Hasselman teamleider en deken binnen het dekenaat Asten.

Bijna achttien jaar werkte Ton Hasselman met overgave, passie en overtuiging in Deurne. In die periode stimuleerde hij anderen binnen het parochiële gebeuren hun waardes zelf te gaan doorgeven aan anderen en zo ontstond bijvoorbeeld de “zorggroep” die binnen de parochie actief was. Tijdens een druk bezochte receptie in De Vierspan op zondag 2 juli 2000 nam hij afscheid van zijn parochianen. Pastoor Paul Janssen werd zijn opvolger.

Van 2000 tot 2010 was Hasselman pastor en geestelijk verzorger binnen de Zorggroep in Venlo en Blerick. Sinds 2011 is hij als assistent pastor werkzaam in de parochies Onze Lieve Vrouwe Presentatie te Aarle-Rixtel en Zalige Pater Eustachius van Lieshout en in de gemeente Laarbeek.

Op zondag 22 november 2015 vierde Hasselman in de Sint Servatiuskerk in Lieshout zijn veertigjarig priesterfeest. Tijdens de receptie kwamen ook diverse Deurnenaren hun gelukwensen aan hem overbrengen.