U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rini Hurkmans (1954)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rini Hurkmans
Hurkmans, Rini (1954-).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Rini Hurkmans
Roepnaam Rini
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 26 augustus 1954
Beroep(en) kunstenares

Rini Hurkmans (1954) is een kunstenares afkomstig uit Deurne.

Afkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Rini is een dochter van architect Godefridus Adrianus Johannes (Frits) Hurkmans (1922-1978) en Toos Maas en bracht haar jeugdjaren door op het adres Derpsestraat 10 in Deurne.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar middelbare schoolopleiding in Deurne volgde zij opleidingen aan de Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort (1974-1977) en Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda (1977-1981).

Wonen en Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Naast haar werk als kunstenares is zij vanaf 1990 als docente werkzaam aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In de periode 1992-1993 woonde ze tijdelijk in New York waar ze deelnam aan een internationaal studio programma van het The Institute for Contemporay Art, P.S. 1 museum.

Vanaf 1982 verzorgde ze diverse solotentoonstellingen, voornamelijk in Amsterdam. In 1999-2000 maakte ze onder andere een beeld voor "Parque de la Memomoria", het nieuwe park in Buenos Aires in Argentinië, waar de slachtoffers van de militaire junta worden herdacht. Ze woont en werkt afwisselend in Nederland en Frankrijk.

Thema's in haar werk[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in het werk van Hurkmans is van af het begin af aan een zoektocht met thema’s als ontwrichting, vervreemding, isolatie en de daaraan gekoppelde begrippen als veiligheid, geborgenheid, standvastigheid en identiteit. We leven in een complexe wereld die constant aan verandering onderhevig is. Een wereld die vooral door economische belangen wordt beheerst. Consumptief gedrag wordt sterk bevorderd ten koste van meer menswaardige belangen en van de natuur. Deze ontwrichting van de wereld, die zich onder meer uit in vervreemding, oorlogen, hongersnood, en een globale verplaatsing van vluchtelingen, roept bij velen een behoefte aan veiligheid op, aan geborgenheid, vertrouwen en compassie. De zoektocht naar een menswaardiger, harmonieuzer en gelijkwaardiger bestaan is als het ware een zoektocht naar een thuisland, een Homeland. Iedereen zoekt vanuit zijn persoonlijke achtergrond naar een Homeland. De definitie van het begrip Homeland zal voor iedereen weer anders zijn. Maar in essentie zullen die persoonlijke interpretaties veel overeenkomsten vertonen omdat het een wezenlijke deel uitmaakt van het leven. Rini Hurkmans is het laatste jaar in haar werk op zoek naar een persoonlijke definitie van het begrip Homeland. In het besef dat het onmogelijk is om zo’n begrip in zijn geheel te vangen poogt zij verschillende eigenschappen ervan te verbeelden. Zij ziet Homeland als het ware als een bouwwerk, een soort huis bestaand uit verschillende vergeestelijkte ‘kamers’ en ‘bijkamers’. Elke ruimte verbeeldt een of meer van deze eigenschappen, soms lopen ze in elkaar over, dan weer overlappen ze, of manifesteren zich juist heel gescheiden. De ruimtes worden zo tezamen een metafoor voor het begrip Homeland. (Een verbeelding van haar eigen Homeland.)

Monument voor Peter R. de Vries[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2022 werd bekend gemaakt dat Rini het herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries in Amsterdam gaat maken. Zij werd gekozen uit vijf kunstenaars die een ontwerp mochten inzenden. Er hadden ruim duizend mensen hun ideeën doorgegeven over welke idealen het monument moet uitdragen. Rini verwacht begin 2023 haar definitieve ontwerp aan gemeente Amsterdam te kunnen presenteren.

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]