Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Behoud De Wieger

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Wieger ingepakt 27 juni 2011.
Foto collectie familie Koolen
Poster aan lantaarnpaal voor museum de Wieger 27 juni 2011.
Foto collectie familie Koolen
Het doodlopend tuinpad van mijn vader, 27 juni 2011.
Foto collectie familie Koolen

De protestactie Behoud De Wieger tegen bezuiniging op subsidie aan museum De Wieger vond in 2011 plaats.


Het initiatief voor de actie behoud de Wieger kwam van Deurnese kunstenaars. Zij manifesteerden zich door het monumentale gebouw aan de Oude Liesselseweg in te pakken met plastic.

Het protest richtte zich op de voorgenomen bezuinigingen. Volgens het stichtingsbestuur kwam voortbestaan van het museum daarmee direct in gevaar.

Het Deurnese gemeentemuseum was vanaf de oprichting in 1975 regelmatig onderwerp van discussie.

Perikelen in 1983[bewerken]

In 1983 wilde de politieke partij Deurne 19NU sluiting van museum De Wieger. Men vond dat in een tijd van bezuinigingen het niet langer verantwoord was dat de gemeente Deurne het (gemeente)museum De Wieger op eigen kracht openhield.

In de commissie Algemene Zaken stelde fractievoorzitter Cor van Laarhoven een demonstratieve sluiting voor. Daarmee zou de gemeente volgens hem duidelijk maken, dat de hogere overheid ook in de exploitatie van museum De Wieger behoorde bij te dragen.

Het idee om museum De Wieger te sluiten werd door de collega's van Van Laarhoven niet in dank afgenomen. Zij verweten de voormalige wethouder dat hij een project dat hij zelf mee had opgezet, en dat hij altijd had verdedigd, nu op een ondoordachte manier ongedaan wilde maken. Alle Deurnese politieke partijen waren met het college van B en W van oordeel, dat de aanwezigheid van een museum van groot belang was voor een gezond geestelijk klimaat in Deurne.

De Wilde (PvdA) vond dat museum De Wieger een eerlijke kans zou moeten krijgen en zei: Cultuur is van belang, want de mens leeft niet bij brood alleen, hij citeerde daarmee per ongeluk uit het CDA-programma van een paar jaar daarvoor.

CDA-woordvoerster Annie van den Broek vond dat een eventuele verhoging van entreegelden ook was te rechtvaardigen. Bovendien pleitte zij voor een goed contact tussen museum De Wieger en de onderwijswereld.

Burgemeester Van Genabeek was een andere mening toegedaan. Hij sloeg het belang van De Wieger zoals het museum functioneerde hoog aan en verdedigde het collegebeleid in deze met verve. Hij zag toekomstkansen voor museum De Wieger, zodra het landelijk en provinciaal cultuurbeleid voor de toekomst gestalte zou krijgen.

Barricades van 1991[bewerken]

In 1991 barricadeerden kunstenaars alle ramen en deuren van het museum als protest tegen dreigende sluiting en bezuinigingen. Het jaar daarop werd het museum in een particuliere stichting ondergebracht.

Puinhoopexpositie 2004[bewerken]

In oktober 2004 werden er vanuit verschillende hoeken acties op touw gezet om museum De Wieger in Deurne te redden van sluiting. Een groepje van vijf verontruste kunstenaars was bezig met het verzamelen van materiaal voor een puinhoop als expositie.
Ze deden een beroep op alle collega-kunstenaars uit Deurne en omgeving, maar ook daarbuiten, op om versleten kunst in te leveren waarmee op zaterdag 30 oktober 2004 een symbool voor de vernietiging van kunst werd opgebouwd.

Kunstenaars, de stichting Vrienden van Museum De Wieger en kunsthistoricus Lieke Tax-Oude Vrielink uit Oss legden zich er niet bij neer dat het college van B en W van Deurne in 2005 meer dan de helft van het subsidiebedrag wilde schrappen. Lieke Tax verwoordde het destijds zo:

...De Wieger is een cultureel pareltje met een unieke collectie uit het interbellum. Die mag niet zomaar in de bezemkast verdwijnen....